Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu, despre situația excepțională din justiție:”Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători”

maia11.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

”Justiția a putrezit și nu-și dorește sau nu poate să se trateze. O parte din judecători a decis să blocheze reformele. Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători care au lăsat criminalii în libertate, care au permis ca laundromatul sau furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegerile democratice. Însă acest lucru nu ne va împiedica să avem o justiție corectă și independentă”. Declarația îi aparține președintei R.Moldova, Maia Sandu, și a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), unde s-a discutat despre situația excepțională din domeniul justiției.

Mai exact, membrii CSS au vorbit despre blocajele din procesul de reformă a justiţiei şi modalităţile de depăşire eficientă a acestora după ce Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată săptămâna trecută după o pauză de aproape patru ani, s-a desfășurat cu încălcarea legii. Ședința a fost întreruptă până la sfârșitul lunii aprilie, iar subiectul legat de alegerea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii a fost amânat. CSS a venit luni cu mai multe decizii și recomandări. 

"Stimați judecători, vreau să fiți atenți la mesajul meu. Aveți de ales - continuați să fiți parte a problemei sau deveniți parte a soluției. Am văzut că există și judecători care aleg să-și facă meseria cu demnitate. Implicarea voastră, a judecătorilor onești este decisivă acum. Demonstrați că puterea judecătorului vine din integritatea lui și nu mai tolerați ca țipătul disperat al corupției să fie mai tare decât vocea dumneavoastră”. 

”Avem nevoie de o justiție independentă de corupție care să facă dreptate pentru ca să reușim să construim o țară europeană și să refacem încrederea cetățenilor în justiție și în statul Republica Moldova”, afirmă șefa statului.

Așadar, Consiliul Suprem de Securitate a decis că în maxim 30 de zile Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi funcțional. Parlamentul va numi, în regim de urgență, membri non-judecători care au trecut evaluarea comisiei de pre-vetting. După numirea membrilor non-judecători, CSM va funcționa.

De asemenea, Parlamentul urmează să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. În cel mult trei luni, urmează să fie funcțională Curtea Anticorupție.

Potrivit membrilor CSS, noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători.”Este timpul să aducem in sistemul justitiei tineri onești, cinstiți, nu rude ale judecătorilor corupți”, afirmă președinta.

Săptămâna trecută, în timpul unui discurs neașteptat în plenul Parlamentului, președinta Maia Sandu a declarat că unii judecători, procurori corupți au distrus sentimentul dreptății din Moldova și acum se opun din răsputeri curățării justiției. ”Schimbările care au început în justiție sunt corecte și își vor îndeplini scopul - de a avea în sistem judecători independenți care pun legea în capul mesei. Rezistența din sistem la această curățare era de așteptat. Cei corupți, cei deprinși cu comenzi la telefon, cei obișnuiți cu mita nu vor să-și schimbe năravul sau, și mai mult, să fie pedepsiți pentru ce au făcut. Dar asta nu ne va opri. Pentru moldoveni dreptatea este esențială. Oricât de complicat ar fi, vom duce la capăt curățarea justiției”.

În opinia șefei statului, corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei.”Suntem datori și obligați în fața cetățenilor să pedepsim marii corupți și să nu le permitem să ne mai controleze țara. În acești 2 ani justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor. Dar nu a făcut-o”, a punctat președinta R.Moldova, Maia Sandu.