
Justiţie
Putin răspunde cu aceeași monedă: Rusia investighează și ea magistrații CPI
20210616-icc-prosecutor-karim-khan-12.jpg

Procurorii ruși îi anchetează, astfel, pe procurorul britanic al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, precum și pe judecătorii japonez - Tomoko Akane, italian - Rosario Salvatore Aitala și costaricanul Sergio Gerardo Ugalde Godinez. Procurorul Khan a emis mandatele de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, iar judecătorii le-au semnat.
La rândul său, departamentul rus îl suspectează pe procurorul CPI Khan de încălcarea articolelor privind aducerea la răspundere penală a unei persoane cu bună știință că aceasta este nevinovată, precum și de pregătire pentru a ataca un reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecție internațională. Aceste articole fac parte din Codul Penal rusesc. În ceea ce-i privește pe judecătorii CPI, cazul este investigat în temeiul articolelor privind detenția ilegală și pregătirea pentru atac asupra unui reprezentant al unui stat străin.
China cere CPI să-i respecte imunitatea lui Putin. Curtea: nimeni nu are imunitate la CPI
Acesta este, așadar, răspunsul lui Putin la mandatul de arestare al CPI. O reacție a venit și din China care cere Curții să respecte imunitatea de care se bucură Putin ca șef de stat. RFI a contactat Tribunalul Penal Internațional și răspunsul purtătorului de cuvânt, Fadi El Abdallah, a fost: „Statutul de la Roma nu recunoaște imunitatea niciunei persoane.” Am discutat acest aspect și cu profesorul Horațiu Radu.
„Pot fi trași la răspundere,chiar și acești funcționari de cel mai înalt rang, fie civil, fie militar, deci cu alte cuvinte, dacă săvârșesc crime de război, crime împotriva umanității, genocid ei nu beneficiază de imunitate în fața Curții Penale Internaționale, așa cum ar fi putut beneficia în cazul în care ar fi fost să fie trași la răspundere de organele judiciare ale altui stat. Instituind o justiție penală universală, prin Statutul de la Roma nu s-au recunoscut imunități pentru șefii de state, pentru șefii de înalt rang, civil sau sau militar, ei pot fi trași la răspundere penală pentru crimele care fac parte din competența Curții,” spune profesorul Horațiu Radu, cu o importantă experiență în dreptul internațional.
Bogdan Aurescu: România sprijină decizia CPI privind mandatele de arestare
Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România susține mandatul dat de curtea de la Haga pe numele lui Putin și al comisarului sau pentru drepturile copiilor.
„În ceea ce privește mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională, voi reitera poziția noastră și anume că nimeni nu ar trebui să aibă impunitate în ceea ce privește crimele comise în Ucraina în timpul războiului de agresiune rusesc și sprijinul României. Aceasta susține puternic Curtea Penală Internațională și trebuie să se țină cont și de faptul că România a fost printre cele 43 de state care în urmă cu un an au asistat Curtea pentru infracțiuni a documenta crimele de război, crimele împotriva umanității și crimele de genocid din Ucraina.
Reamintim, pe 17 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin. El este suspectat de deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia. Un mandat similar a fost emis împotriva comisarului rus pentru drepturilor copilului, Maria Lvova-Belova.
Kremlinul a calificat decizia CPI „revoltătoare”, menționând totodată că Rusia nu recunoaște jurisdicția acestei instanțe. Ministerul rus de Externe a spus că mandatul „nu contează”.