
Justiţie
Chișinău: Competențele PA și ale CNA vor fi delimitate la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt
cna.jpg

Modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare și au fost necesare ținând cont de faptul că, în prezent, atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică.
Prin urmare, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție, pe când CNA va investiga corupția sistemică. În același timp, corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care va coopera, în acest sens, cu CNA.
Delimitarea clară a competențelor între autoritățile responsabile de investigarea cauzelor de corupție va asigura realizarea condiționalităților din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, precum și a Memorandumului cu privire la politicile economice și financiare, încheiat cu FMI.
La începutul săptămânii, președinta R.Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS), pentru a discuta situația excepțională din domeniul justiție, blocajele din procesul de reformă a justiţiei şi modalităţile de depăşire eficientă a acestora. Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată vinerea trecută după o pauză de aproape patru ani, s-a desfășurat cu încălcarea legii. Ședința a fost întreruptă până la sfârșitul lunii aprilie, iar subiectul legat de alegerea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânat.
CSS a decis că în maxim 30 de zile, CSM va fi funcțional. Parlamentul va numi, în regim de urgență, membri non-judecători care au trecut evaluarea comisiei de pre-vetting. După numirea membrilor non-judecători, CSM va funcționa. De asemenea, Parlamentul urmează să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. În cel mult trei luni, urmează să fie funcțională noua instanță. Potrivit membrilor CSS, noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători.
Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj pentru judecătorii moldoveni, menționând că au de ales - să continue să fie parte a problemei sau să devină parte a soluției. ”Fie priviți dintr-o parte restaurarea dreptății, fie alegeți să faceți parte din procesele de curățare a justiției, de redare a prestigiului profesiei de judecător, de construire a unui sistem judecătoresc puternic și independent”, a punctat șefa statului. Maia Sandu a mai subliniat că există și judecători care aleg să-și facă meseria cu demnitate, a căror voce și implicare sunt acum decisive. Ei trebuie să demonstreze că puterea judecătorului vine din integritatea sa.”Avem nevoie de o justiție independentă de corupție, care să facă dreptate, pentru a reuși să construim o Moldovă europeană și să refacem încrederea oamenilor în justiție și în propria lor țară”, a conchis președinta R.Moldova.