
Justiţie
Chișinău: Criza din justiție, pe cale de a fi depășită. Reforma CSJ, adoptată. Parlamentul a numit trei membri ai CSM
candidati.jpg

Cei trei membri ai CSM numiți de Legislativ pentru un mandat de șase ani, sunt Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica, iar candidaturile au fost propuse Legislativului după organizarea unui concurs. Acesta a fost desfășurat după ce toți cei trei candidați au promovat evaluarea efectuată de Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.
Potrivit legislației, CSM este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.
De asemenea, majoritatea parlamentară PAS a votat reforma Curții Supreme de Justiție. Documentul a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru, creat de Ministerul Justiției. Acesta prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor CSJ. De asemenea, a fost elaborat și un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ. Astfel, Curtea Supremă de Justiție va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță de apel, cum se întâmplă în prezent.
Printre cele mai importante prevederi ale documentului este reducerea numărului de judecători CSJ. De asemenea, va fi modificată componența Curții prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.
Potrivit autorilor proiectului de lege,”prin aceste modificări legislative se urmărește sporirea calității actului de justiție, crearea premiselor pentru uniformizarea eficientă a practicii judecătorești, consolidarea competențelor CSJ, asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri, precum și sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc”.
Să mai spunem că, judecătorii și candidații la funcția de judecător al CSJ vor fi supuși evaluării externe. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. ”Evaluarea integrității judecătorilor CSJ reprezintă o obligație asumată de Republica Moldova atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Această reformă este una dintre condiționalitățile de bază din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Scopul acestei inițiative este sporirea calității actului de justiție și asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri”, susțin autorii proiectului.
Evaluarea CSJ va fi efectuată de o Comisie, în termen de șase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informații referitoare la integritatea etică și financiară atât a actualilor judecători CSJ, cât și a candidaților la funcțiile vacante. Exercițiul de evaluare va fi aplicat o singură dată. Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către CSM, care va lua o hotărâre finală. Hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării integrității poate fi contestată. Cererea va fi examinată în cadrul Curții Supreme de Justiție, de un complet format din trei judecători care nu au activat în CSJ până la 31 decembrie 2022. Această cerință este necesară pentru a evita corporatismul, conflictele de interese și subiectivismul. Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 63 de deputați.
Opoziția parlamentară a criticat proiectele de lege privind reforma din domeniul justiției, votate de deputații PAS. Socialiștii susțin că ”în urma reformei implementate de PAS situația în domeniu a devenit critică, în care avem instanțe judecătorești blocate în municipiul Chișinău, din cauza că președintele Maia Sandu a refuzat să semneze decretul privind numirea a peste 24 de judecători, Curtea Supremă de Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii blocate, judecători plecați din sistem”.
Deputatul PSRM, Vasile Bolea, consideră că o parte din vină pentru această situație o poartă judecătorii, ”dar în cea mai mare parte – sistemul politic și anume majoritatea parlamentară care în dorința de a acapara sistemul de justiție au făcut multe greșeli”.
Recent, președinta Maia Sandu a declarat după ședința CSS că ”justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători care au lăsat criminalii în libertate, care au permis ca laundromatul sau furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegerile democratice. Însă acest lucru nu ne va împiedica să avem o justiție corectă și independentă”.
Membrii CSS au vorbit despre blocajele din procesul de reformă a justiţiei şi modalităţile de depăşire eficientă a acestora după ce Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată la mijlocul lunii martie după o pauză de aproape patru ani, s-a desfășurat cu încălcarea legii. Ședința a fost întreruptă până la sfârșitul lunii aprilie, iar subiectul legat de alegerea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii a fost amânat.
Prin urmare, CSS a decis că, în maxim 30 de zile CSM va fi funcțional. De asemenea, Parlamentul urmează să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. În cel mult trei luni, urmează să fie funcțională Curtea Anticorupție. Potrivit membrilor CSS, noul CSM împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul Justiției, vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători.