Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump inculpat penal: drumul justiției se anunță lung și anevoios

 Procurorul districtual din Manhattan a decis, la recomandarea unui juriu, să-l pună sub acuzare pe fostul președinte Donald Trump pentru falsificare de documente și încălcări ale legii electorale în timpul campaniei din 2016.  Detaliile actului de acuzare nu se cunosc deocamdată.  În mod normal, documentul este sub sigiliu până în momentul  inculpării oficiale de către judecător, în prezența acuzatului.  Se așteaptă ca fostul președinte să se predea autorităților newyorkeze în decursul săptămânii viitoare, cel mai probabil marți.

Radu Tudor, corespondentul RFI în SUA, are informații de ultimă oră despre incertitudinile și complicațiile cazului:

Noaptea care a trecut de la  anunțul iminentei puneri sub acuzare a lui Donald Trump pentru fals și încălcare a legii electorale a mai risipit din euforia evenimentului istoric, înlocuind-o cu întrebări, incertitudini, angoase chiar.

Întrebările se referă în primul rând la soliditatea cazului, cunoscute fiind combativitatea și geniul temporizator al inculpatului.

"Cazul are multiple vulnerabilități. Parcursul procesual va fi, pentru procurorul Alvin Bragg, presărat cu obstacole și capcane. Trebuie să probeze cunoștință de cauza și intenție din partea acuzatului, intenție de a frauda, nu doar de a camufla. Frauda pe cine, întreabă experții? Se crede că victima probabilă este fiscul statal neworkez--s-ar putea deci să fie incluse, în actul de acuzare, și capete privind frauda fiscală,"

explica profesoara de drept de la universitatea Columbia, Catherine Polisi, adăugând,

"Să plătești contra tăcerii nu-i ilegal, chestiunea este dacă plățile sunt declarate corect în documentele publice ale corporației Trump,  și dacă un eventual fals a fost comis în conjuncție cu un alt delict, în acest caz încălcarea legii federale sau statale de finanțare a  campaniilor electorale, în sensul că plățile au fost în fapt contribuțîi deghizate către campania electorală a lui Trump în preajma alegerilor din 2016, nu tranzacții personale menite a evita o situație familială jenantă".

Michael Cohen, fost "consigliere" devotat al lui Trump,  la proces principal martor al acuzării, a efectuat sau aranjat plăti ***totalizand 280.000 de dolari prin care Trump a încercat să țină sub pecetea tainei, în toiul campaniei din 2016, două idile vechi dar jenante electoral, cu actrița porno Stormy Daniels și cu modelul Karen McDougal. "Banii contra tăcerii" au fost  apoi trecuți în registrele campaniei la rubrica "onorarii de avocat".

Acest tip de caz n-a fost cu adevărat testat în instanțele newyorkeze. Cazul cel mai apropiat--și cel mai alarmant din punctul de vedere al procurorului Alvin Bragg,  pentru că s-a prăbușit la proces, este cel al lui John Edwards, candidat prezidențial în 2012, care a plătit unei "legături extraconjugale", Rielle Hunter, pentru a-și asigura flancul în timpul campaniei.

"Stormy Daniels a primit banii printr-un intermediar, avocatul de atunci al lui Trump, Michael Cohen, sperjur codamnat, care a crezut că așa trebuie făcut pentru a se evita o situație jenantă pentru clientul său.  A fost deci o donație către campanie din partea lui Trump, din fonduri proprii. Când e vorba de fonduri personale, distincția esențială este următoarea:  a fost, tranzacția, legată de campanie sau există separat de campanie, caz în care nu constituie o încălcare a legii electorale, deci o faptă penală",

argumenta, cum o va face și la proces, Joe Tacopina, avocatul fostului președinte.

Complicații potențiale există și în altă privință, cea a predării lui Trump, probabil marți. Joe Tacopina a repetat acum câteva ore că Donald Trump va respecta protocolul, acceptând să treacă prin procedura de inculpare formală, în fața magistratului, dar fostul șef al Casei Albe, care n-a încetat să deverse alegații grave împotriva procuraturii newyorkeze și să-și agite suporterii, ne poate rezerva surprize.

"Nu-i stă în fire lui Donald Trump să se predea de bună voie.  Ar putea încerca să conteste extradarea, caz în care decizia îi va aparține guvernatorului Floridei, Ron deSantis.  Faptele ce-i sunt imputate lui Trump au fost însă comise în statul New York, pe vremea când acuzatul locuia acolo, ceea ce înseamnă că am avea de-a face cu extrădarea unui fugar.  DeSantis n-are deci autoritatea de a bloca extrădarea, o poate doar amâna cel mult câteva luni.  În cele din urmă New York-ul se va adresa unui tribunal federal pentru a obține un ordin, care în această situație nu va fi greu de obținut",

nota procurorul de Palm Beach, comitatului de reședință al fostului locatar al Casei Albe, David Aronson.

Trump are alternativa de a se sustrage temporar justitiei. N-o va face, probabil, pentru că are un alt plan: să transforme această inculpare, și altele ce pot urma, în atuuri electorale. "O inculpare motivată politic este un argument în plus pentru votul în favoarea lui la  prezidențiale",  argumenta senatorul de Ohio J.D. Vance,  devotat al cauzei, iar colegul său din Carolina de Sud, Lindsey Graham, fidel printre fideli, specula că  "procurorul districtual de Manhattan, Alvin Bragg, îl ajută pe Trump în alegerile ce vin.. O  face din teamă".

"Donald Trump știe că martiriul e monedă politică.   Este motivul pentru care, întrebat despre o posibilă inculpare, a răspuns cu toată seriozitatea că va fi o sursă de voturi în plus. E un candidat capabil să transforme adversitățile în avantaje",

opina Phil Wegmann, analist la biroul de expertiză și prognoză electorală RealClearPolitics.

Nimic nu-i stă în cale lui Donald Trump, nici măcar legea. Poate candida inculpat, are dreptul să candideze și condamnat,  și din spatele gratiilor, cum a făcut-o în 1920 Eugene Debs.