
Justiţie
Europa Plus: Patru persoane arestate în Croația pentru posibilă fraudă cu bani europeni
lege_europa_justitie.jpg

Publicația croată Dnevnik relatează despre o posibilă fraudă cu fonduri europene în cazul unui centru de sortare a deșeurilor din zona Rijeka, în nordul țării.
„Parchetul European (EPPO) a deschis oficial o anchetă în cazul centrului de sortare, iar judecătorul de instrucție al Tribunalului Districtual Zagreb a dispus arestarea preventivă a patru persoane.”
„Parchetul European a deschis o anchetă împotriva a cinci cetățeni croați și a unei societăți comerciale pentru infracțiuni de abuz de funcție și de autoritate, precum și instigare și asistență la abuzul de funcție și de autoritate.”
„Printre suspecți se numără doi funcționari publici ai orașului Rijeka și directorul societății comerciale cercetate, care au primit foloase materiale necuvenite,” scriu jurnaliștii croați.
Valoarea estimată a proiectului este de 3,68 milioane de euro, cofinanțat prin Fondul de Coeziune (Programul Operațional Competitivitate și Coeziune 2014-2020) în proporție de 85% din costurile eligibile.
Procurorii europeni reproșează suspecților că au ridicat nejustificat prețul lucrărilor cu jumătate de milion de euro.
Podul albanez care poartă numele fostului rege Zog trebuie reabilitat de urgență
„Instituțiile europene de patrimoniu cultural solicită reabilitarea urgentă a podului Zog din Albania,” aflăm din publicația albaneză Reporter.
Podul Mat (sau Podul Zog) este un pod peste râul Mat, lângă orașul Milot, în partea de nord-vest a Albaniei. Acesta a servit la îmbunătățirea comunicațiilor între sudul și nordul țării, în special către orașul Shkodër din nord.
Proiectat de ingineri elvețieni și germani, podul de 480 de metri a fost numit după primul rege al Albaniei, regele Zog, care a condus țara din 1928 până la invazia lui de Benito Mussolini în 1939.
Publicația scrie că asociația europeană Europa Nostra a un raport tehnic privind necesitatea urgentă de reabilitare a Podului Zogu, unul dintre cele mai amenințate șapte situri de patrimoniu cultural din Europa.
„Podul Zogu era în stare proastă când a fost adăugat pe lista celor mai periclitate situri în martie 2022, dar situația sa s-a înrăutățit considerabil după o inundație majoră în noiembrie 2022, când schelele care sprijină podul s-au deplasat mult mai departe, creând un risc serios de prăbușire,” sprecizează raportul tehnic.
Cea mai frumoasă tânără romă din Muntenegru
Foto: Svetlana Mandić / vijesti.me
Portalul www.vijesti.me publică un articol despre „alegerea celei mai frumoase tinere rome din Muntenegru.”
Competiția a fost organizată în jurul Zilei Internaționale a Romilor care se sărbătorește pe 8 aprilie.
„Aspectul fizic este cel mai important pentru ca o tânără să primească titlul de cea mai frumoasă”, au spus concurentele pentru Vijesti.me (...) ”Trebuie să aibă o față, un corp, un păr frumos... ” dar „Nu ai nevoie doar de frumusețe. Trebuie să ai și un comportament bun, o atitudine proprie și să respecți valorile potrivite," a spus o tânără de 13 ani din Podgorica care vrea să urmeze liceul de turism.
„Două concurente și-au exprimat dorința de a fi polițiste, una își dorește propriul ei butic unde va vinde haine pentru bebeluși, pe care le creează și le coase în timpul liber, iar două speră să devină avocați.”
Șase domni și o doamnă au decis ca titlul de cea mai frumoasă tânără de etnie romă din Muntenegru 2023 se acordă tinerei Amela Šakoli (foto deasupra), în vârstă de paisprezece ani, din Nikšić. Eleva de astăzi din clasa a VIII-a își dorește să devină polițistă...
Au participat la Revista Presei Europa Plus:
Ivana KASALO, Croația
Albana HYSA, Albania
Tamara SIMONOVIĆ, Muntenegru.
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei