
Justiţie
Șor, condamnat la 15 ani de închisoare. Sandu:”Justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale”
sor.jpg

”Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni - ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”, a menționat președinta Maia Sandu, după ce fugarul Șor a fost condamnat la 15 ani de detenție.
Liderul Partidului Șor afirmă, însă, că decizia CA este ilegală.”Hotărârea mă lasă rece, nu am de gând să mă conformez acesteia și vă asigur că va fi anulată a doua zi după schimbarea actualului regim. Prin sentința de joi, guvernarea s-a răzbunat pentru mișcarea protestatară, pentru faptul că eu și echipa mea luptăm pentru un trai decent pentru cetățeni”, a spus Șor.
Potrivit deciziei Curții de Apel, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei (în jur de 250 mln euro).
”Curtea de Apel Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul ”Frauda bancară”, prin care Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani”, susțin magistrații moldoveni.
Astfel, Curtea de Apel Chișinău a respins ca tardiv și neîntemeiat apelul comun al avocaților lui Șor, a admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM) și a casat parțial sentința primei instanței, ”cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care a fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. De asemenea, a fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis”.
”Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani”, se arată în hotărârea Curții de Apel.
Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării in arest. Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5.291.708.829 lei din contul inculpatului. În rest, sentința a fost menținută, precizează magistrații.
Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.
Liderul partidului pro-rus Șor este învinuit pentru 9 capete de acuzare în dosarul fraudei bancare.
La sfârșitul anului 2022, conturile din Israel ale fugarului Ilan Șor au fost înghețate de autoritățile de la Tel Aviv. ”Decizia autorităților statului Israel a fost luată urmare sancțiunilor impuse de către SUA și pe baza intervenției autorităților Republicii Moldova pe lângă autoritățile statului Israel”, declara ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco.
Tot în decembrie, Marea Britanie a aplicat sancțiuni împotriva fostului lider democrat de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc, și al liderului Partidului Șor pentru acte grave de corupție. Decizia vine după ce și SUA au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Plahotniuc și Șor.
În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Liderul Partidului Șor a fugit din țară în 2019, odată cu schimbarea puterii de la Chișinău. Șor a fost dat în căutare internațională.