Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Rizea, expulzat din R.Moldova. A fost preluat de Poliția Română și dus în penitenciar

poza_rizea_adevarul.jpg

Sursa imaginii: 
Adevarul.ro

Fostul deputat român, Cristian Rizea, a fost expulzat, în seara zilei de joi din R.Moldova, după care a fost preluat de Poliția Română și dus în penitenciar. În 2017, Rizea a fost condamnat în România la patru ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Rizea a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R.Moldova pentru o perioadă de 15 ani.

Potrivit Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău,”străinul a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național de către personalul specializat al IGM”. ”Declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”.

”Măsura în cauză se dispune de autoritatea competentă pentru străini din oficiu sau la propunerea unor alte autorităţi cu competenţe în domeniul ordinii publice şi al securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul celor indicate”, precizează autoritățile. 

Poliția Română a anunțat, în seara zilei de 27 aprilie, că a fost solicitată de autoritățile din Republica Moldova să preia un bărbat, în vârstă de 54 de ani, ”față de care Tribunalul București a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. Acesta a fost preluat cu sprijinul Poliției de Frontieră și urmează să fie introdus într-un penitenciar al Administrației Naționale a Penitenciarelor”.

La începutul lunii martie 2023, Curtea Supremă de Justiție a R.Moldova a decis că Rizea nu poate primi azil politic în R.Moldova. Astfel, Rizea a pierdut procesul de judecată împotriva fostului președinte, Igor Dodon.

Rizea a venit la Chișinău în 2018, după ce a fost condamnat în România la 4 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.

Ex-deputatul PSD a fost reținut, la Chișinău, în noiembrie 2020. Ulterior, instanța de judecată a eliberat un mandat de arestare, pentru 18 zile, după care a fost prelungit. Rizea este acuzat că a obținut ilegal cetățenia R.Moldova. La începutul lunii noiembrie 2020, fostul deputat PSD a rămas fără cetățenia moldovenească după ce președintele de atunci Igor Dodon, a semnat un decret în acest sens. 

Fostul parlamentar român a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova, pe 14 noiembrie 2017, iar pe 28 decembrie 2017, fostul parlamentar obţine paşaportul moldovenesc. Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție lui Rizea pe care nici nu-l cunoaște.Totodată, Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că fostul deputat PSD ar fi obţinut cetăţenia în baza unei înțelegeri cu fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc.