Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marina Tauber, reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău. Urma să plece în Israel unde se ascunde Șor

tauber1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Marina Tauber

Marina Tauber, vicepreședinta partidului prorus Șor, a fost reținută, în această dimineață, pe Aeroportul Internațional Chișinău. Tauber urma să plece în Israel, acolo unde se ascunde de justiția moldovenească liderul formațiunii, Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare. Procuratura Anticorupție anunță că ”la baza reținerii a stat ordonanța emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei (conform art. 170 Codul de procedură penală)”.

Procuratura Anticorupție a depus, la 28 aprilie 2023, un demers la judecătorul de instrucție să fie înlocuită măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Tauber a încălcat condițiile măsurii preventive. Tot vineri, 28 aprilie, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului. Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată ședința de judecată ca să poată călători în Israel. ”Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală”, susțin procurorii anticorupție.

Înainte de a fi reținută, Marina Tauber a venit cu un mesaj video, de la aeroport,  în care anunța că a ales să plece chiar de ziua ei în străinătate, pentru un control medical. Vicepreședinta promitea că va reveni în țară, în câteva zile, având și bilet retur. Totodată, Tauber a menționat că deține informații despre reținerea sa.

Avocatul lui Tauber a declarat jurnaliștilor că vicepreședinta partidului Șor ar fi fost reținută ilegal, iar acțiunile oamenilor legii ar avea legătură cu alegerile pentru funcția de bașkan din Găgăuzia, unde candidata partidului Șor, Evghenia Guțul, a obținut duminică cele mai multe voturi și merge în turul doi al scrutinului.

Precizăm că, la 5 ianuarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă - liberarea provizorie sub control judiciar și a stabilit următoarele condiții - să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță, să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție. 

La 15 februarie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) a respins cererea avocaților privind revocarea măsurii preventive - liberarea provizorie sub control judiciar. Dar la 22 februarie 2023, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a admis recursul avocaților în interesele învinuitei Tauber Marina, casând încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) din 15 februarie 2023, astfel, revocându-i obligațiile stabilite anterior prin decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 5 ianuarie 2023.

Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) urmează să examineze demersul procurorilor pentru înlocuirea măsurii cu arest preventiv, anunță Procuratura Anticorupție.

La sfârșitul lunii iulie 2022, Centrul Național Anticorupție de la Chișinău a efectuat în jur de 100 de percheziții în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, a fost plasată atunci în arest preventiv, în penitenciar, fiind acuzată de ”acceptarea cu bună ştiinţă a finantării partidului din partea unui grup criminal organizat şi falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”. Ulterior, măsura preventivă a fost schimbată, în arest la domiciliu, apoi în eliberarea sub control judiciar.

Numele Marinei Tauber este legat de protestele pro-ruse de la Chișinău. Anterior, oamenii legii au reținut mai multe persoane care pregăteau dezordini în masă la manifestațiile din martie ale lui Șor. Poliția a dejucat atunci un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în gruparea de diversioniști.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reținerea vicepreședintei partidului Șor de la Chișinău, Marina Tauber