Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Tauber, plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile

4001810455.webp

Sursa imaginii: 
Anticoruptie.md

La Chișinău, vicepreședinta Partidului Șor, deputata Marina Tauber, a fost plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, după o ședință de aproape șapte ore. Astfel, magistrații au dispus ”înlocuirea măsurii preventive liberarea provizorie sub control judiciar, în arest la domiciliu pe un termen de 20 zile în privința învinuitei Marina Tauber”.

Marina Tauber, escortată de ofițerii CNA la sediul judecătoriei, a fost întâmpinată de susținătorii săi. ”Libertate!”, ”Marina, suntem alături de tine!” și ”Marina cea bună” au scandat aceștia, scrie portalul Anticorupție. La rândul său, Tauber a declarat jurnaliștilor că ar fi fost reținută la comanda șefei de la Anticorupție, Veronica Dragalin, și președinta Maia Sandu, lucru infirmat de Președinție. 

Avocatul lui Tauber a declarat că vicepreședinta partidului Șor ar fi fost reținută ilegal, iar acțiunile oamenilor legii ar avea legătură cu alegerile din Găgăuzia, unde candidata partidului Șor a obținut, duminică, cele mai multe voturi și merge în turul 2. 

Marina Tauber, vicepreședinta partidului prorus Șor, a fost reținută, luni dimineața, pe Aeroportul Internațional Chișinău. Tauber urma să plece în Israel, acolo unde se ascunde de justiția moldovenească liderul formațiunii, Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare. Procuratura Anticorupție anunța că ”la baza reținerii a stat ordonanța emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei (conform art. 170 Codul de procedură penală)”. 

 ”Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală”, au precizat procurorii anticorupție. 

La sfârșitul lunii iulie 2022, Centrul Național Anticorupție de la Chișinău a efectuat în jur de 100 de percheziții în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, a fost plasată atunci în arest preventiv, în penitenciar, fiind acuzată de ”acceptarea cu bună ştiinţă a finantării partidului din partea unui grup criminal organizat şi falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”. Ulterior, măsura preventivă a fost schimbată, în arest la domiciliu, apoi în eliberarea sub control judiciar.