Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Meta, amendă record de 1,2 miliarde de euro

meta_telefon.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com/Ralf1403

Compania americană Meta, proprietara Facebook, a fost amendată cu o sumă record de 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) pentru că a transferat datele utilizatorilor din UE în Statele Unite, încălcând o hotărâre judecătorească anterioară, a anunțat luni autoritatea de reglementare din Irlanda, potrivit CNN.

Comisia irlandeză pentru protecția datelor, care acționează în numele Uniunii Europene, a precizat că Consiliul European pentru Protecția Datelor a ordonat „o amendă administrativă în valoare de 1,2 miliarde de euro”.

Sancţiunea DPC este cea mai mare amendă dată vreodată unei companii în baza Regulamentului General de Protecția a Datelor (GDPR) și depăşeşte precedenta amendă-record din UE, de 746 de milioane de euro, impusă de Luxemburg gigantului american Amazon în 2021 din aceleași considerente, transmite CNN.

Amenda este legată de transferarea continuă în SUA a datelor utilizatorilor. Pe lângă amendă, Meta are la dispoziţie cinci luni pentru a stopa transferarea în SUA a datelor utilizatorilor.

Regulile GDPR impun companiilor să solicite consimțământul oamenilor înainte de a le folosi datele personale.

Într-un comunicat, Meta a transmis că va contesta decizia în instanţă, inclusiv „amenda nejustificată şi inutilă”. „Suntem dezamăgiți de faptul că am fost luați la țintă atunci când folosim același mecanism juridic ca mii de alte companii care doresc să furnizeze servicii în Europa. Această decizie este greșită, nejustificată și creează un precedent periculos pentru nenumărate alte companii care transferă date între UE și SUA”, a transmis președintele Facebook, Nick Clegg, citat de BBC.