Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Marina Tauber a rămas din nou fără imunitate parlamentară

tauber.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Partidul Șor

La Chișinău, Marina Tauber, deputata Partidului Șor, a rămas din nou fără imunitate parlamentară. Legislativul a acceptat demersul procurorului general interimar privind ridicarea imunității parlamentare a deputatei Tauber, ”în vederea arestării și trimiterii în judecată penală a acesteia pentru trei capete de acuzare”. Deputata nu a fost prezentă la ședința Parlamentului, dar a menționat, joi, că ridicarea imunității parlamentare nu face o face decât ”mai puternică în lupta cu uzurpatorii”.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a prezentat 3 cereri recepționate de la procurorul general interimar, Ion Munteanu, prin care se solicită ”încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei fracțiunii parlamentare a partidului Șor, Marina Tauber, în vederea arestării și trimiterii în judecată penală pe cauza acceptării cu bună știință a finanțării partidului politic și a concurentului electoral de un grup criminal organizat în perioada 2021-2023, dar și falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în perioada alegerilor locale pentru funcția de primar al municipiului Bălți din noiembrie 2021”.

Cele trei cereri și materialele prezentate de procurorul general interimar au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care s-a convocat în ședință și, ulterior, a prezentat în plen rapoartele și proiectele de hotărâre pe marginea examinării cererilor. Deputata Marina Tauber s-a prezentat la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități, dar a fost absentă la ședința Parlamentului de astăzi.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, deputatul nu poate fi reținut, arestat sau percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului după ascultarea sa. 

De partea sa, Tauber a declarat că o nouă cerere de ridicare a imunității parlamentare ”nu mă face decât mai puternică în lupta cu uzurpatorii”.”Atât solicitarea Procuraturii Generale de ridicare a imunității mele parlamentare, cât și sancțiunile impuse de Uniunea Europeană mă fac să constat că merg pe calea cea dreaptă”. 

Cele trei hotărâri privind ridicărea imunității parlamentare a Marinei Tauber au fost adoptate cu 59 și, respectiv, 60 de voturi ale deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate. Hotărârile Parlamentului vor fi remise procurorului general interimar în termen de trei zile.

În mai 2022, Parlamentul a aprobat alte două cereri ale procurorului general interimar privind ridicarea imunității deputatei Partidului Șor fiind acuzată de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ridicarea imunității parlamentare a deputatei partidului Șor, Marina Tauber