Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FBI: Inteligența artificială este folosită pentru extorcare și hărțuire

ai.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Biroul Federal de Investigații a avertizat americanii că infractorii folosesc din ce în ce mai mult inteligența artificială pentru a crea imagini cu conținut sexual explicit în scopul intimidării și extorcării victimelor, scrie Reuters

Într-o alertă difuzată în această săptămână, biroul a declarat că a observat recent o creștere a numărului de victime de extorcare care au declarat că au fost vizate folosind versiuni trucate ale unor imagini preluate din postări online, mesaje private sau discuții video.

„Fotografiile sunt apoi trimise direct victimelor în scopul „sextorcării” sau hărțuirii”, se arată în alertă. „Odată puse în circulație, victimele se pot confrunta cu provocări semnificative pentru a împiedica partajarea continuă a conținutului manipulat sau eliminarea de pe internet.”, scrie Reuters.

Biroul a precizat că imaginile păreau „reale” și că, în unele cazuri, au fost vizați copii.

FBI nu a intrat în detalii cu privire la programul sau programele folosite pentru a genera imaginile cu caracter sexual, dar a menționat că progresele tehnologice „îmbunătățesc continuu calitatea, capacitatea de personalizare și accesibilitatea creării de conținut cu ajutorul inteligenței artificiale (AI)”.

Biroul nu a răspuns la un mesaj de urmărire care căuta detalii despre fenomen miercuri.

Manipularea fotografiilor  pentru a face imagini sexuale explicite este aproape la fel de veche ca și fotografia însăși, dar lansarea instrumentelor de inteligență artificială cu sursă deschisă a făcut procesul mai ușor ca niciodată, notează Reuters. Rezultatele sunt adesea imposibil de distins de fotografiile din viața reală, iar în ultimii ani au apărut mai multe site-uri web și canale de socializare specializate în crearea și schimbul de imagini sexuale cu ajutorul AI.