Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DNA a clasat dosarul despre licitațiile BOR

victorie_bor_parlament_religie_bacalaureat.jpg

Parlamentul, sensibil la dorințele BOR. În poză, Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Ilona Andrei

Procuroarea Alexandra Lăncrănjan de la DNA – cunoscută după ce a instrumentat dosarul Tel Drum al fostului lider PSD, Liviu Dragnea – a clasat dosarul deschis după o investigaţie de presă a publicaţiei Recorder din octombrie 2021, se arată într-un răspuns oficial al DNA către G4media.ro.

Investigaţia numită „Clanul Marelui Alb” descria o presupusă reţea de prelaţi, oameni de afaceri şi politicieni, patronată de Patriarhul Daniel, care ar fi acordat preferenţial contracte pentru construcţia şi restaurarea bisericilor cu bani publici, scrie G4Media.ro.

Clasarea a fost dispusă la începutul acestui an, însă solicitarea G4media.ro de furnizare de informaţii în baza legii 544/2001 a fost formulată în luna mai, iar răspunsul oficial al DNA a venit în iunie.

„La data de 16 ianuarie 2023, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării conform art. 16 alin 1, lit. a (“fapta nu există”) și b (“fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”) din Codul de Procedură Penală. În cauza respectivă cercetările s-au desfășurat doar cu privire la faptă (in rem), prin urmare nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”, precizează DNA în răspunsul către G4media.ro.

În esenţă, potrivit ordonanţei de clasare consultate de G4media.ro, procuroarea DNA a clasat dosarul deschis în octombrie 2021 cu următoarele argumente:

  • Biserica Ortodoxă Română este o instituţie de drept privat, care “deși satisface nevoi de interes general și are personalitate juridică”, „nu are calitatea de autoritate contractantă” şi nu se spune legii achiziţiilor publice.
  • Banii publici primiţi de Biserică, deşi substanţiali, “nu constituie partea majoritară a bugetului bisericii, aceasta având venituri din operațiuni comerciale, din activitatea societăților comerciale pe care le deține, din bunurile imobile pe care le exploatează și din donațiile de la persoane fizice și juridice private”.
  • „În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu (…) nu sunt îndeplinite elementele de tipicitate în sensul că nu a fost identificată o dispoziție din legislația primară care să fie obligatorie pentru reprezentanții bisericii ortodoxe și să fie încălcată de aceștia în procedurile de atribuire a contractelor, lacunele legislative și deciziile de oportunitate privind distribuirea banilor din bugetele publice nefiind criterii de atragere a răspunderii penale”, se arată în ordonanţa de clasare consultată de G4media.ro.
  • În privinţa acuzaţiei de trafic de influenţă, martorii audiaţi nu au confirmat că au fost pretinşi sau că s-ar fi dat bani pentru acordarea preferenţială a contractelor de construcţie şi restaurare a bisericilor. “Martorul Iorga Marian a mai declarat faptul că nu i-au fost niciodată pretinși bani sau alte foloase de către reprezentanții Bisericii Orotodoxe Române – B.O.R. pentru acordarea de lucrări la lăcașele de cult pentru care a făcut o ofertă și nici nu a dat, oferit sau promis bani sau alte foloase în acest sens”, se arată în ordonanţa de clasare consultată de G4media.ro.

Prin umare, procuroarea a dispus clasarea dosarului. Ea face însă câteva afirmaţii interesante, scrie G4Media.ro.

Din analiza declarațiilor martorilor și a documentelor existente la dosarul cauzei a reieșit că interacțiunile dintre persoanele cu putere de decizie din cadrul bisericii ortodoxe, persoanele din cadrul departamentului PMB care se ocupă de lăcașele de cult și persoanele private care colaborează cu biserica ortodoxă pot fi calificate ca lipsite de etică sau imorale, însă acestea nu se circumscriu în speța de față elementelor infracțiunii de trafic de influență.

Este evident că organizația neguvernamentală se comportă în realitate ca o societate comercială, chiar dacă o parte din proiectele sale sunt finanțate de stat, spre deosebire de proiectele altor operatori economici de drept privat, și că mimează o procedură concurențială și imparțială pentru atribuirea contractelor, deși nu are o obligație legală de a avea o astfel de procedură, iar în concret modalitatea de derulare a selecției este mistică și subiectivă. Cu toate acestea măsurile pentru reglementarea atribuirii fondurilor publice către lăcașele de cult, persoane juridice de drept privat, nu sunt în competența autorităților judiciare, iar comportamentul reprezentanților bisericii ortodoxe nu se circumscrie textului de incriminare motiv pentru care în cauză se impune clasarea”, se arată în ordonanţa de clasare consultată de G4media.ro.