Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragalin, acuzată de intimidare de către ofițerii CNA. Șefa PA:”Le alunecă pământul de sub picioare. Ei lucrează pentru fugarii corupți”

dragalin.png

Veronica Dragalin a depus jurământul de învestire în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție a R.Moldova, pe 5 august 2022
Sursa imaginii: 
Facebook/Veronica Dragalin

Tensiuni între Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA), echivalentul DNA, la Chișinău. La aproape un an de când a depus jurământul de învestire în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin este acuzată de intimidare de ofițerii CNA care au și depus o plângere colectivă pe numele acesteia. De partea sa, șefa Procuraturii Anticorupție susține că între cele două instituții nu ar exista vreun conflict, doar că sunt mai multe persoane corupte, interesate să destabilizeze CNA și instituția pe care o conduce. Iar de scurgerile de informații se ocupă tocmai ”procurorii și ofițerii corupți care simt că le fuge pământul de sub picioare și lucrează pentru fugarii anchetați în dosare de corupție”. 

Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în curând, ofițerii și procurorii corupți vor ajunge la închisoare la fel cum se va întâmpla cu fiecare, indiferent de viziunea politică. În ultimele săptămâni, spune Dragalin, PA a primit cu mult, mult mai multe denunțuri de la cetățeni despre procurori și ofițeri CNA corupți.

”Noi lucrăm cu acești denunțători, noi înțelegem cu mult mai bine cine sunt grupurile pe interior, cine lucrează pentru fugarii noștri din țară, cum lucrează, cu cine au legătură. În ultima lună, mai multe grupări au creat percepția că noi avem conflicte, între aceste două instituții. În realitate, noi nu avem conflicte. Noi lucrăm în fiecare zi să eliminăm oamenii corupți din instituțiile noastre. Aceste persoane simt cum le fuge pământul de sub picioare. Până astăzi am reușit să ajungem la niște persoane. Până astăzi în R.Moldova nu s-a întâmplat”, susține șefa PA.

În același timp, Veronica Dragalin a menționat că le-a solicitat angajaților să prezinte o listă cu numele rudelor pentru a nu exista conflicte de interese în examinarea dosarelor care ajung în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Această informație a ajuns însă pe un canal de Telegram. ”După această scurgere pe Telegram, mi-a fost clar că cineva din interiorul instituției a transmis informația distorsionat. Eu știu și spun în fiecare săptămână că sunt oameni corupți aici în clădirea noastră”.

Totodată, șefa Procuraturii Anticorupție admite că are neînțelegeri cu directorul CNA, doar că, spune Dragalin, acestea pot fi depășite. ”E absolut normal ca doi șefi câteodată să ajungă la o neînțelegere, când greșim și poate nu suntem așa de buni la comunicare. Asta se întâmplă peste tot. Și în SUA au fost cazuri”, a conchis șefa Procuraturii Anticorupție.

Declarațiile făcute vineri de Veronica Dragalin vin pe fondul acuzațiilor de intimidare și presiune, lansate în ultima perioadă de angajații Centrului Național Anticorupție. CNA nu a venit deocamdată cu o reacție pe marginea afirmațiilor șefei Procuraturii Anticorupție. Recent, directorul CNA, Iulian Rusu, aflat în plenul  Parlamentului,  a declarat că relațiile cu Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală sunt neclare.

”Relațiile au fost bune o perioadă de timp, dar în ultima vreme chiar sunt neclare. Eu sunt nedumerit de ce ele sunt neclare. Eu aș vrea ca ele în continuare să fie bune, în special atunci când discutăm despre cazuri de rezonanță și când noi propunem investigarea pentru spălare de bani, în valoare de sute de milioane de lei, unde nu se vede bănuială rezonabilă. În schimb atunci când se găsește un medic prăpădit care ia 500 de lei, pentru servicii medicale, da, nu este nicio problemă: camere de supraveghere și alte măsuri speciale de investigație, și interceptarea comunicărilor telefonice. Asta este modalitatea de utilizare a resurselor noastre limitate? Eu cred că noi trebuie să ne concentrăm pe cazurile cele mai importante, care afectează cel mai mult societatea noastră”, a declarat directorul CNA, citat de Ziarul de Gardă.

Să mai spunem că, Iulian Rusu se opune desființării instituției pe care o conduce, după modelul Direcției Naționale Anticorupție din România.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre neînțelegerile dintre Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție de la Chișinău