Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Percheziţii la Institutul "Marius Nasta". Medici suspectaţi că ar fi luat mită de la pacienţi

spaga_cardiologie_timisoara.jpg

Descindere DGA la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara (Arhivă)
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Mai multe percheziții au avut loc astăzi în Capitală, două dintre ele fiind la Institutul "Marius Nasta". Mai mulți medici ai unității sanitare sunt suspectaţi că au primit diverse sume de bani şi bunuri de la mai mulţi pacienţi pentru efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirurgicale.

Perchezițiile sunt făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticoruptie . Conform anchetatorilor, pe parcursul anilor 2022 - 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Bucureşti au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la  diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu: efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirurgicale.

De asemenea, au fost făcute investigaţii financiare, din care au rezultat diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

31 de persoane au fost duse la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi la sediile din 12 judeţe ale  Direcţiei Generale Anticoruptie, despre acestea existând suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale. 

Potrivit G4Media, ancheta îi vizează pe doi chirurgi care ar fi pretins sume de bani pentru intervenții chirurgicale toracice, au precizat surse judiciare. De asemenea, sunt cercetați și trei medici anesteziști, trei medici rezidenți si un medic specialist. Sumele pretinse și primite ar fi fost împărțite între acești medici, potrivit acelorași surse.