Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, eliberat din funcție. Decretul semnat de Maia Sandu (FOTO)

ipn_stoianoglo.jpg

Sursa imaginii: 
IPN

La Chișinău, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat, marți, de președinta Maia Sandu. 

”Azi, 26 septembrie 2023, a fost semnat decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022. Având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”, anunță Președinția. 


Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Potrivit Codului administrativ al R.Moldova, decretul poate fi contestat la Judecătoria Chișinău în termen de 30 de zile, de la data semnării.

Amintim că, pe 5 octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, iar la expirarea mandatului, a fost plasat in arest la domiciliu, iar acum se află sub control judiciar. Stoianoglo a fost suspendat din funcție și este cercetat pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, depășirea atribuțiilor de serviciu. 

Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat.

Portalul Anticorupție de la Chișinău scrie că Stoianoglo l-ar fi ajutat pe controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, să scape de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare. Platon l-ar fi remunerat pe Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei ca să-l scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie. Cifra a fost făcută publică într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie prin care a anunţatcă fost trimis în judecată încă un dosar, al treilea la număr, în care Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. 

Lui Stoianoglo i se mai incriminează că nu a raportat în declaraţia de avere şi interese personale că soția sa, începând cu data de 05.01.2021, este beneficiara unei societăți comerciale din Ucraina, care a fost afiliată lui Platon. Afaceristul ar fi renunţat la cota sa în favoarea soţiei lui Stoianoglo, în schimbul promisiunii că va fi eliberat din închisoare.

În gestiunea Judecătoriei Chişinău se află încă două dosare penale pe numele procurorului general suspendat. Totodată, Procuratura Anticorupţie continuă investigaţiile în alt dosar, în care Stoianoglo este învinuit de îmbogăţire ilicită. În gestiunea procurorilor se mai află şi dosarul în care lui Stoianoglo i se incriminează abuzul în serviciu comis în perioada când se afla în funcţia de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului.