Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Epava avionului AirAsia, căutată în mare

airasia.jpg

Foto: Reuters

Epava avionului AirAsia QZ8510, care s-a prăbușit în Marea Java, duminică, cu 162 de oameni la bord, va fi căutată sub apă, informeaza BBC News Online. O echipă franceză de investigații va încerca să localizeze cutia neagră a aeronavei, cu ajutorul unor dispozitive cu detecție senzorială.

Șeful poliției din Indonezia a declarat că epava avionului și cadavrele victimelor se află pe o suprafață de 5 km pătrați în Marea Java.

”Scufundătorii sunt pregătiți, iar prioritatea este găsirea avionului. Sper că vom avea un rezultat important astăzi”, a declarat acesta. Nave, elicoptere și avioane sunt folosite în încercarea de a găsi victimele tragediei. Majoritatea oamenilor de la bordul avionului sunt încă dispăruți.

Condițiile meteo sunt cel mai mare obstacol pentru operațiunile de căutare. Valurile înalte de aproximativ 4 metri îngreunează sarcina scufundătorilor.

Avionul Airbus A320-200 zbura din Indonezia spre Singapore și a dispărut duminică. Autoritățile indoneziene cred că au localizat cea mai mare parte a avionului în Marea Java, în largul Insulei Borneo.

Echipele de căutare au recuperat deja zece cadavre, unele având hainele pe ele, ceea ce sugerează că avionul era întreg până la impactul cu apa, alimentând ipoteza intrării în picaj.

La bordul avionului indonezian erau 137 de pasageri, 17 copii, un bebeluș, doi piloți și 5 membri ai echipajului, majoritatea indonezieni. Nu au fost găsiți supraviețuitori.

În locul unde s-a prăbușit aeronava adâncimea apei este de 30-50 de metri.