
Justiţie
Când Mickey Mouse te îmbolnăvește de pojar
Putem să îi spunem ”epidemia Mickey Mouse”, sau ”epidemia Disneyland”, pentru că din cele 100 de cazuri înregistrate în acest an, peste 40 de persoane au fost contaminate în incinta parcului de distracții. Cifra nu e mare, dar psihoza, da. Oficial boala fusese eradicată în anul 2000, iar reapariția ei acum provoacă o dezbatere aprinsă.
Potrivit Centrului de Control al Bolilor, singura modalitate de luptă împotriva rujeolei, o boală contagioasă care poate fi chiar mortală la copiii mici, este vaccinul. Or aici este problema: din ce în ce mai mulți oameni nu mai vor să se vaccineze. În clipa de față 90 la sută dintre americani sunt vaccinați.
Există însă 19 state, printre care Californa, Vermont sau New Mexico, unde este permisă «excepția filozofică», ceea ce înseamnă că părinții pot refuza vaccinarea copiilor. Teama lor este că vaccinarea duce la autism.
Cei care se opun vaccinării se bazează pe un articol de acum 15 ani dintr-o revistă medicală britanică în care se făcea legătura între autism și virusul rujeolei. Studiul a fost retras, rezultatele nu au fost niciodată reconfirmate într-un alt document științific, dar neîncrederea a rămas – o neîncredere întreținută de mișcările «anti-vaccin».
Autism și pojar
Aceste mișcări nu sunt foarte numeroase, dar sunt militante și bine organizate, mai ales în această perioade preelectorală. Să nu uităm că America va avea alegeri prezidențiale peste mai puțin de doi ani, iar oamenii politici se poziționează deja, inclusiv în privinta pojarului. Astfel, Chris Christie, senator republican de New Jersey, spune că ”nu toate vaccinurile sunt egale”și că părinții trebuie să aibă o ”marjă de decizie” în ceea ce privește vaccinarea copiilor. Trebuie spus și că toți cei patru copii ai senatorului sunt vaccinați.
În fața acestei dezbateri și a numărului de cazuri de rujeolă în creștere, președintele Barack Obama a intervenit spunând clar: ”Înțeleg că unele familii sunt neliniștite de efectele secundare ale unui vaccin. Dar studiile științifice sunt incontestabile. Există toate motivele să te vaccinezi și nici un motiv să nu o faci”.
Criticii i-au amintit însă imediat lui Obama că în 2008 avea altă părere, și anume că ”rata autismului a explodat, că unii oameni cred că are legătură cu vaccinurile și că studiile științifice nu sunt foarte concludente”.
Odată ce dezbaterea s-a politizat, numărul celor care vor refuza să își vaccineze copiii va crește. Iar pojarul nu va mai figura pe lista bolilor eradicate în Statele Unite.