Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ebola – OMS aprobă folosirea unui medicament netestat pe oameni

Statele Unite trimit în Liberia un vaccin experimental împotriva Ebola, deși medicamentul nu este încă omologat. Acțiunea e o încercare de a stăvili răspândirea febrei hemoragice la nivel mondial. Peste 1.000 de persoane din Africa au murit, printre ele fiind și preotul spaniol repatriat recent din Liberia.

Decizia Statelor Unite, de a permite folosirea unui medicament încă neautorizat, vine după o cerere a autorităților din Liberia, care nu pot opri extinderea epidemiei fără tratament la ora actuală. Eșantioanele de vaccin, care ar urma să fie folosite pentru tratarea medicilor liberieni infectaţi deja, ajung la fața locului chiar în aceste zile, aduse de un emisar al administraţiei americane, a precizat preşedinţia liberiană, fără a oferi o dată precisă. Liberia este una dintre ţările devastate de epidemia de Ebola.

În paralel, comitetul de experţi reunit de OMS a aprobat folosirea unor tratamente neomologate în lupta împotriva febrei hemoragice Ebola. ”În faţa circumstanţelor epidemiei şi sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, comitetul a ajuns la un consens apreciind că este etic să se ofere tratamente neomologate, ale căror eficienţă şi efecte secundare încă nu sunt cunoscute, ca tratament potenţial sau cu titlu preventiv”, explică, într-un comunicat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În ultimele zile, mai multe state africane şi-au arătat dorinţa de a folosi anticorpii experimentali ce poartă numele de ”Zmapp”, tratament dezvoltat de un laborator privat din Statele Unite şi netestat pe oameni până în prezent.

Acesta a fost administrat celor doi americani infectaţi în Liberia, care au fost transferaţi în Statele Unite şi puşi în carantină.

Luni, compania farmaceutică americană care a elaborat ZMapp a anunţat că a expediat în totalitate dozele disponibile în Africa de Vest, fără a preciza în ce ţară, afirmând că tratamentul a fost furnizat ”gratuit în toate cazurile”.

Potrivit ultimului bilanţ anunţat de Organizația Mondială a Sănătății, epidemia de febră hemoragică a provocat deja moartea a 1.013 persoane din 1.848 de cazuri confirmate, suspecte sau probabile. Țările afectate cel mai puternic sunt Guineea, Liberia şi Sierra Leone, câteva cazuri fiind înregistrate şi în Nigeria.

Mobilizare internațională contra Ebola

Deocamdată, lupta cu Ebola se arată inegală, iar măsurile de prevenție aproape că lipsesc în multe state africane. Mai multe țări au trimis personal medical la fața locului. În afară de personalul medical, restul cetățenilor din alte state este sfătuit să fie precaut sau chiar să plece din țările cu probleme. Astfel, Japonia a decis să-şi evacueze cei 24 de specialişti care lucrează în prezent în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

”Evacuarea se va încheia în câteva zile”, a anunţat un purtător de cuvânt al Agenţiei japoneze pentru Cooperare Internaţională. ”Niciunul dintre specialişti nu prezintă simptomele bolii şi niciunul dintre ei nu s-a aflat în situaţii de risc, şi anume în contact cu bolnavi”, a precizat el.

Anunţul repatrierii specialiştilor japonezi intervine în contextul în care opt agenţi chinezi în domeniul sănătăţii au fost plasaţi în carantină în Sierra Leone, după ce au acordat îngrijiri unor bolnavi infectaţi cu Ebola.

La rândul său, Liberia s-a văzut constrânsă să îşi consolideze dispozitivul anti-Ebola. Preşedintele Ellen Johnson Sirleaf a anunţat punerea în carantină a provinciei Lofa, în nordul țării, cea de-a treia regiune vizată de această măsură excepţională. Sirleaf a ordonat, de asemenea, suspendarea pentru o perioadă de o lună a călătoriilor în străinătate pentru toţii oficialii.

Ca măsură de precauţie, Coasta de Fildeş, unde nu a fost semnalat niciun caz, a suspendat zborurile companiei sale naţionale către ţările afectate.

Ţara cea mai populată din Africa, Nigeria, a confirmat un nou caz în Lagos, cel mai mare oraş din Africa de Vest, ridicând la zece numărul total al persoanelor afectate, potrivit Ministerului nigerian al Sănătăţii.

Organizația Mondială a Sănătății încearcă să definească o poziţie în faţa apelurilor presante de a utiliza medicamente neautorizate pentru a încerca salvarea bolnavilor. După tratamentul cu ZMapp, cu prime rezultate pozitive în cazul a doi americani infectați, cererile de folosire a medicamentului s-au multiplicat, chiar dacă nu a fost testat pe oameni până în prezent şi chiar dacă nu este agreat de nicio autoritate sanitară.

Între timp, din Spania a venit vestea că preotul infectat cu Ebola în Liberia şi repatriat recent a murit. Miguel Pajares, în vârstă de 75 de ani, a fost repatriat în Spania la 7 august. Preotului i s-a administrat medicamentul experimental ZMapp la spitalul Carlos al III-lea din Madrid, însă nu a răspuns la tratament şi a decedat, au precizat autorităţile sanitare din Madrid.

Preotul fusese internat anterior la spitalul administrat de Ordinul San Juan de Dios din capitala Liberiei, Monrovia. Bărbatul a contractat virusul după ce l-a vizitat pe directorul instituţiei medicale, care a murit şi el din cauza bolii.

Panică pe aeroporturi

O femeie din Nigeria, care a ajuns în Turcia, marţi, la bordul unui avion, a fost plasată în carantină, fiind suspectată de infectare cu virusul Ebola, pe aeroportul Atatürk din Istanbul, relatează cotidianul Hürriyet, în ediţia electronică.

Femeia a generat panică într-un avion care zbura din Lagos către Istanbul în momentul în care s-a constatat că avea febră.

Paramedicii au urcat la bordul avionului în momentul în care acesta a aterizat la Istanbul şi au plasat-o pe femeie şi pe copilul acesteia în carantină, după debarcarea celorlalţi pasageri.

Femeia, care ar fi însărcinată, a fost dusă la spital pentru a se stabili dacă este infectată cu Ebola.

Purtătorul de cuvânt al Turkish Airlines a confirmat incidentul pe contul său de Twitter. ”Avionul a fost dezinfectat ca măsură de precauţie”, a precizat el.

Virusul Ebola se răspândeşte prin contact direct cu sângele sau fluidele corporale ale persoanei infectate.