Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc pledează pentru reconciliere în Peninsula Coreeană

Papa Francisc este în Coreea de Sud, prima vizită pe care o efectuează un suveran pontif  în Asia în ultimii 25 ani. Timp de cinci zile, Papa Francisc va încerca să consolideze dezvoltarea catolicismului și va pleda pentru reconcilierea intercoreeană. Câteva sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi sâmbătă la beatificarea a 124 de martiri, la Seul.

Papa Francisc urmează să adrese un mesaj de la Seul, în apropiere de paralela 38, pe care a fost trasată linia de demarcaţie dintre cele două Corei, într-o încercare de a ajuta la o apropiere între sudul capitalist şi nordul stalinist, despărţite din 1953.

Vizită de cinci zile în Coreea de Sud reprezintă un obiectiv strategic pentru Vatican în Asia și este a treia vizită a Papei Francisc de la alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice din martie 2013, după Brazilia și Orientul Mijlociu.

Papa Francisc dorește ”să se adreseze tuturor țărilor de pe continent”, aducând un mesaj pentru ”viitorul Asiei”, a anunțat numărul doi de la Vatican, secretarul de stat Pietro Parolin.

Catolicii reprezintă aproape 11 procente din populația Coreii de Sud, iar Papa Francisc urmează să se întâlnească cu delegații ale tineretului catolic din Asia.

Cele trei obiective ale turneului au fost anunțate de Sfântul Scaun. Primul este un mesaj pentru evanghelizarea Asiei, urmat de beatificarea a 124 de martiri ai începuturilor creștinismului în Coreea. În fine, Papa Francisc va lansa un mesaj pentru reconciliere între sudul capitalist și nordul comunist, unde o ”Biserică a tăcerii” suferă consecințele controalelor și ale persecuțiilor.

Papa Francisc va oficia o ”mesă pentru pace şi reconciliere” în Peninsula Coreea la Catedrala Myeong-dong de la Seul, pe 18 august, în a cincea şi ultima zi a vizitei sale în Coreea de Sud.

Autorităţile de la Phenian, care au refuzat participarea catolicilor nord-coreeni la întâlnirea cu Papa, garantează în principiu libertatea de cult, înscrisă în Constituţie. Însă, potrivit ONU, creştinii care practică credinţa în afara asociaţiilor oficiale se expun unor persecuţii.

Catolicismul prosperă, în schimb, în Coreea de Sud, o ţară considerată un adevărat ”tigru” asiatic, cu o creştere fulgerătoare, o ţară pe care Ioan Paul al II-lea a vizitat-o în 1989.

Creştinii din Coreea de Sud, de toate confesiunile, sunt mai numeroşi ca budiştii. Catolicii (10,7% din populaţie) formează o Biserică activă şi influentă, dar care este ameninţată de o anumită ”cartelizare”, pe care Papa urmează să o vizeze.

Primul dintre cele trei obiective ale vizitei, prezentate anterior de către Sfântul Scaun, este transmiterea unui mesaj de evanghelizare a Asiei - în care catolicii reprezintă 3,2% din populaţie şi înregistrează o creştere constantă - câtorva mii de tineri veniţi din 23 de ţări la o mini-întâlnire de tipul Zilele Tineretului Catolic în Asia. Nimeni nu se îndoieşte că tinerii catolici chinezi se afla în centrul atenţiei Papei.

”Vizita Papei este un simbol puternic al recunoaşterii de către Vatican a faptului că Biserica creşte cel mai rapid în Asia şi Africa subsahariană”, consideră Lionel Jensen de la Universitatea americană Sfânta Maria.

Beatificarea la Poarta Gwanghwamun, la Seul, a lui Paul Yun Ji-chung şi a altor 123 de martiri din perioada de început a creştinismului în Coreea este al doilea obiectiv al vizitei. Este vorba atât despre o onorare a rezistenţei creştinilor asiatici în faţa numeroaselor persecuţii din trecut, cât şi despre sublinierea rolului laicilor în Biserică, creştinismul răspândindu-se cu ajutorul laicilor şcoliţi.

Papa va saluta totodată mai multe ”confort women”, foste sclave sexuale ale ocupanţilor japonezi.

Papa va susţine 11 discursuri, în italiană şi engleză. Punctul culminant va fi vineri, ziua Adormirii Maicii Domnului şi totodată Ziua Naţională, când va fi oficiată o mesă pe World Cup Stadium, la Daejeon, în prezenţa unor supravieţuitori şi rude ale victimelor catastrofei feribotului Sewol - care a avut loc în aprilie şi s-a soldat cu 293 de morţi -, urmată de o întâlnire cu tineri asiatici la Sanctuarul de la Solmoe, locul martiriului primului preot coreean, Sfântul Andre Kim Daejeon.

Câteva sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi sâmbătă la beatificarea celor 124 de martiri, la Seul.

Duminică, Papa Francisc se va întâlni, la ”Sanctuarul martirului necunoscut” de la Haemi, cu episcopii din întreaga Asie şi va adresa un mesaj continentului.

Ultima vizită a unui papă în Asia a fost cea a lui Ioan Paul al II-lea în India, din 1999.