
Justiţie
“Confesionalul nu este o sală de tortură” – primul interviu al papei Francisc
“Dacă o femeie avortează, dar o mustră conştiinţa şi se căieşte cu sinceritate, trebuie să fie iertată. Confesionalul nu este o sală de tortură, ci un loc al căinţei”, spune papa Francisc. E o modificare peste măsura obişnuită, ţinând cont de modul rigid în care privea Vaticanul până acum problema avorturilor.
“Biserica nu trebuie să insiste doar pe chestiuni legate de avort, legate de metode contraceptive sau pe problema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Eu nu am vorbit prea mult despre aceste lucruri şi mi s-a reproşat.
Se cunoaşte poziţia Bisericii faţă de homosexualitate, faţă de divorţ şi faţă de contracepţie. Dar nu putem vorbi doar despre asta. Trebuie să predicăm Evanghelia în toate modurile, să anunţăm Vestea cea Bună a Împărăţiei Cerurilor, să vindecăm toate bolile şi rănile”, a îndemnat Papa.
Mai multă înţelegere pentru problemele societăţii
Referindu-se la homosexuali şi la situaţia persoanelor divorţate şi recăsătorite, Francisc a spus: “Întotdeauna trebuie să primeze persoana. Trebuie să îi tratăm cu înţelegere, cu compasiune”. Asta în timp ce Biserica Romano-Catolică are dispoziţii foarte stricte faţă de divorţ şi faţă de metodele contraceptive.
În primul său interviu de când a urcat pe tronul de la Vatican, papa Francisc spune “Trebuie să găsim un nou echilibru. Dacă nu, edificiul moral al Bisericii riscă să se prăbuşească ca un castel de cărţi”.
Lucrul de care are astăzi cel mai mult nevoie biserica romano-catolică este “capacitatea de a îngriji rănile, de a re-încălzi inima credincioşilor, să ne apropiem de ei”, îndeamnă papa Francisc.
Mai mult, primul suveran pontif iezuit a comparat biserica cu “un spital de campanie după o luptă”. “E inutil să îl întrebi pe un grav rănit dacă are colesterolul mărit sau dacă nu cumva are glicemia prea mare. Trebuie să îngrijim rănile. După aceea, putem să ne ocupăm şi de celelalte probleme”, spune papa Francisc.
Schimbare de discurs dictată de schimbarea societăţii?
Interviul papei Francisc pare a aduce o schimbare importantă a felului în care se raportează Biserica Romano - Catolică la aceste subiecte. O schimbare aşteptată de mult de credincioşi şi mereu anunţată de conducerea bisericii, numai că tot mereu întârziată.
E de fapt o încercare de modernizare, de a aduce şi mai mult catolicismul în linie cu societatea modernă, de renunţare la unele principii desuete.
Schimbare forţată poate şi de scăderea destul de importantă a numărului de credincioşi catolici, mai ales pe continentul de unde vine papa – America de Sud.