Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinul anti-Ebola, fără reacții grave la oameni

Primul test clinic al unui vaccin împotriva virusului Ebola nu a provocat până în prezent reacţii nefaste, a anunţat un oficial sanitar american de rang înalt. Testul a început în Statele Unite în prima parte a lunii septembrie cu 10 voluntari.

Vaccinul împotriva virusului Ebola, dezvoltat de către laboratorul britanic GlaxoSmithKline de mai mulţi ani, împreună cu Institutul Naţional pentru Sănătate din Statele Unite, şi care a dat rezultate foarte bune pe maimuţe, face obiectul unui studiu clinic asupra a zece persoane, de la 2 septembrie.

”Până în prezent nu există niciun semn” care să indice reacţii grave, a declarat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, în timpul unei audieri în Comisia pentru Alocaţii Bugetare a Senatului. Alţi zece voluntari vor primi vaccinul în zilele următoare, a adăugat el.

În total, zece persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani şi sănătoase participă la acest test clinic efectuat la sediul NIH, în apropiere de capitala americană Washington. Rezultatele complete ale acestui test urmează să fie disponibile la sfârşitul anului.

În paralel, o echipă de cercetători de la Oxford, în Marea Britanie, va efectua un test clinic al aceluiaşi vaccin pe 60 de voluntari sănătoşi.

Cercetătorii vor fi astfel în măsură să stabilească dacă acest vaccin, care nu conţine material genetic al virusului Ebola, poate declanşa o reacţie a sistemului imunitar cu scopul de a produce suficienţi anticorpi, permiţând protejarea faţă de acest agent patogen a cărui rată a mortalităţii depăşeşte 50%.

Dacă, după testele în curs sau viitoare, ”vaccinul pare sigur, el ar putea să fie disponibil încă din noiembrie în vederea unei utilizări prioritare asupra profesioniştilor în domeniul sănătăţii”, a anunţat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Peste 2.400 de morți

Febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 2.461 de persoane în Africa de Vest din 4.965 de cazuri, potrivit unui bilanţ al OMS. Cele mai afectate state sunt Liberia, Guineea și Sierra Leone. În cele trei ţări cele mai afectate, 47% din cazuri au fost înregistrate în ultimele 21 de zile.

Epidemia, cea mai gravă de la apariţia virusului în 1976, a pornit din Guineea la începutul anului. De atunci, Liberia a înregistrat 1.296 de morţi din 2.407 cazuri, potrivit bilanţului datând din 9 septembrie.

Guineea şi Sierra Leone, celelalte două ţări cele mai afectate, au înregistrat 595 de morţi din 936 de cazuri, respectiv 562 de morţi din 1.620 de cazuri, potrivit unor bilanţuri datând din 13 septembrie.

Nigeria a înregistrat opt morţi din 21 de cazuri, potrivit un bilanţ datând din 13 septembrie. Senegalul a înregistrat un caz, un student originar din Guineea a cărui vindecare a fost anunţată de autorităţile senegaleze la 10 septembrie.

O epidemie de Ebola afectează totodată o regiune din nord-vestul Republicii Democrate Congo, distinctă de cea din Africa de Vest. Începând din 11 august, atunci când şi-a făcut apariţia, această epidemie a provocat moartea a 39 de persoane, între care opt angajaţi în domeniul sănătăţii, potrivit unor date comunicate la 14 septembrie de autorităţi.

Cinci specii de virus Ebola

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, epidemia care afectează Africa de Vest este cauzată de specia Zair, iar cea care afectează Republica Democrată Congo ar avea o dublă specie: Zair şi Sudan. Dar analize sunt în curs în vederea confirmării acestor informaţii, potrivit OMS. Virusul Ebola nu mai poate fi transmis într-o ţară ”după 42 de zile de la ultimul caz înregistrat”, mai anunță organizația.

Boala provocată de virusul Ebola poate atinge o rată a mortalităţii de 90%. Ebola se propagă prin contact direct cu fluidele corporale precum sângele persoanelor infectate cu acest virus. Perioada de incubare - timpul scurs între infectare şi apariţia simptomelor - durează între două şi 21 de zile. Pacientul poate transmite virusul din momentul în care începe să aibă simptome. El nu îl poate transmite în perioada de incubare.

Potrivit OMS, după tratarea bolii, bărbaţii încă mai pot transmite virusul prin spermă într-o perioadă de până la şapte săptămâni.