
Justiţie
Cardul de sănătate e pe drum. Medicii de familie nu-l acceptă
Românii ar fi trebuit să vadă cardurile de sănătate încă din 2007, numai că proiectul a fost amânat 7 ani. Între timp, un program pilot a fost implementat la sfârşitul lui 2012, în Arad, iar din iunie anul acesta au primit carduri cei 8.000 de pacienți care fac dializă. Acum ar urmă să ajungă la asigurați celelalte 13,6 milioane de carduri, după cum anunță Casa de Asigurări de Sănătate. De altfel, instituția a încheiat un protocol cu Poșta Română, care ar urma să vă aducă noul card la ușă. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după asta, atunci când veți merge cu cardul de sănătate la medicul de familie. Teoretic, de luni, asigurații care merg la medic vor putea prezenta cardul de sănătate. Practic, e altfel. Medicii de familie nu au fost anunțați și nu știu ce să facă, spune la RFI Anca Bălan, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie.
Lipsa de comunicare între casele de sănătate și medicii de familie reprezintă însă doar cea mai mică problemă. Cardul, așa cum e trimis prin poștă, e inactiv și trebuie personalizat cu datele pacientului, la medicul de familie. Operațiunea înseamnă trecerea cardului printr-un cititor de carduri, care ar trebui cumpărat de medic. Numai că medicii de familie au spus mereu că nu sunt de acord cu această cheltuială și că dotarea cu astfel de aparate este atribuția Casei de Sănătate.
Până la asumarea răspunderii în această chestiune, de suferit va avea de suferit pacientul, spune medicul de familie Anca Bălan. E adevărat că serviciile medicale vor fi decontate din 2015 numai în baza cardului de sănătate, iar lipsa acestuia înseamnă mai puțini bani pentru medici, dar există și cazuri speciale, spune medicul de familie Anca Bălan. De exemplu, se întreabă ea, ”ce se va întâmpla cu pacientul care vine la cabinet și nu are cardul la el, l-a uitat acasă. Sau ce fac atunci când am un pacient imobilizat la pat, mă duc eu cu cititorul de carduri acasă la bolnav?”.
Revenind la distribuția cardului de sănătate, cea mai mare parte a asiguraților ar urma să îl primească la domiciliu până la sfârșitul acestui an. Noul card este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS și conține datele de identificare pentru persoana asigurată. El va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem.
Pe card sunt imprimate numele și prenumele asiguratului; codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; numărul de identificare al cardului național de asigurări sociale de sănătate și termenul de valabilitate al cardului (5 ani). Cardul confirmă prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. În acest fel nu se vor mai putea deconta servicii medicale neefectuate. Cardul național va face dovada calității de asigurat.