Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi schimbări la conducerea unor secţii din DNA

Schimbarea şefilor de la secţia pentru combaterea corupţiei din DNA mai aşteaptă până săptămâna viitoare. Propunerile anterioare, procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, au fost retrase. Acum, ministrul Cazanciuc a delegat alţi trei procurori, pentru care a cerut aviz din partea CSM. Consiliul va stabili un calendar pentru avizarea propunerilor săptămâna viitoare.

Retragerea propunerilor care îi privesc pe procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu a fost făcută de Robert Cazanciuc după ce s-a consultat cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, dar şi cu cei doi.

De asemenea, ministrul justiţiei a hotărât înaintarea către Consiliul Superior al Magistraturii a cererii de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici, în funcţia de şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, şi Dănuţ Volintiru, ca adjunct la aceeaşi secţie.

Gheorghe Popovici este cel care i-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Dănuţ Volintiru este procurorul care a instrumentat dosarul „Trofeul Calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Totodată, Robert Cazanciuc a decis înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a procurorului Mariana Alexandru - care ocupase funcţia de adjunct la Secţia pentru combaterea corupţiei până când s-a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a procurorului Lucian Papici.

Înlocuirea şefilor la DNA, motiv de dispută

Schimbările de şefi la DNA au creat tulburare, aşa că procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi a declarat că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea direcţiei, dar principala problemă e modalitatea în care s-a făcut această înlocuire.

Încetarea delegării pe funcţie a procurorilor Lucian Papici, şeful Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie, şi Mariana Alexandru, adjunctul acestuia, „a creat o vulnerabilitate şi a perturbat cumva activitatea la nivelul DNA”, a spus Kovesi.

„Dar nu aceasta este principala problemă, ci modalitatea în care s-a făcut această înlocuire”, a subliniat Kovesi, arătând că, de la înfiinţarea instituţiei şi până în prezent, nicio delegare în funcţie nu s-a făcut fără o recomandare a procurorului-şef al DNA iar, în cazul de faţă, ei nu i s-a solicitat vreo recomandare.

Totodată, ea a menţionat că a făcut o recomandare scrisă ministrului justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de procuror-şef şi adjunct la Secţia I, opţiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru şi Lucian Papici. „Am considerat că acestea sunt cele mai bune propuneri pentru secţia I”, a adăugat Kovesi.

Procurorii Gheorghe Popovici, Dănuţ Volintiru şi Mariana Alexandru, pentru care ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a cerut CSM aviz în vederea numirii în posturi de conducere din DNA, au fost delegaţi pe funcţii, începând de vineri, de către procurorul general Tiberiu Niţu.

Parcursul noilor numiri

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de noile propuneri înaintate de ministrul justiţiei Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcţiile de procuror şef, procuror şef adjunct la Secţia de combatere a corupţiei, respectiv procuror şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţională Anticorupţie, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

În acest context, „în vederea asigurării stabilităţii şi eficienţei manageriale la nivelul celor două secţii”, procurorul general Tiberiu Niţu a dispus încetarea delegării procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru în funcţiile şef al Secţiei de combatere a corupţiei, adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei, şef serviciu al Secţiei de combatere a corupţiei şi, respectiv, adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

Totodată, Niţu a dispus delegarea începând de vineri, pentru şase luni, a aceloraşi Gheorghe Popovici, ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei, şi Dănuţ Volintiru, ca adjunct al acestuia, precum şi a Marianei Alexandru, în funcţia de adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că a înregistrat adresa ministrului justiţiei privind noile propuneri la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie şi că va stabili, în 15 octombrie, calendarul procedurii de avizare a acestora.