Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rețea de pedofilie desființată, 348 de arestări în toată lumea

Poliția canadiană a anunțat că a desființat o vastă rețea de pedofilie, în urma unei anchete în care au fost arestate 348 de persoane în toată lumea. Între acestea sunt clerici, profesori sau angajați din sănătate.

Ancheta s-a desfășurat în 50 de țări și a dus la arestarea a 6 reprezentanți ai autorităților publice, polițiști sau magistrați, 9 responsabili religioși, 40 de profesori, trei familii adoptive și 9 medici și infirmiere.

În total, din 348 de arestări, 108 au avut loc în Canada, 76 în SUA și 164 în alte țări, între care Suedia, Norvegia, Spania, Irlanda, Grecia, Japonia, Argentina, Brazilia, Australia sau Africa de Sud.

În cadrul anchetei, lansate în 2010, poliția a reținut un rezident din Toronto, prezentat drept șeful rețelei și acuzat de răspândirea de conținut cu caracter pedofil.

În total, 346 de victime minore au fost ”scoase din exploatarea sexuală”, însă ”viața lor va fi întotdeauna bulversată”, conform unui comunicat al poliției din Toronto.

Anchetat pentru 11 capete de acuzare, canadianul Brian Way, în vârstă de 42 de ani, avea un website pe care vindea și difuza fotografii și filme în care adulți întrețineau relații sexuale cu copii.

Anchetatorii au confiscat și un volum important de fișiere din calculatoarele societății suspectului, cu un total de 45 de terabytes. Cifra de afaceri a acestei societăți era de peste patru milioane de dolari.

Multe materiale pornografice veneau din Europa de Est

Poliția a anunțat că suspectul îi plătea pe adulți pentru a filma în Europa de Est scene de pedofilie, înainte de a le comercializa pe site-ul său de internet.

Majoritatea filmelor erau produse în România şi Ucraina, a declarat Joanna Beaven-Desjardins, inspector de poliţie în Toronto.

Autorităţile au primit primele informaţii despre compania Azov Films cu sediul în Toronto în 2005, afirmă Beaven-Desjardins, dar la momentul respectiv nu au fost formulate acuzaţii.

O versiune arhivată a site-ului companiei arată că aceasta vindea filme care prezentau copii nud. Site-ul pretindea că înregistrările video nu au conţinut sexual explicit şi că nudismul etalat este legal. Dar natura filmelor s-a schimbat, a adăugat Beavens-Desjardins, iar un raid a avut loc în 2011 la birourile companiei.

Anchetatorii au petrecut patru zile căutând peste tot materiale, a adăugat ea.