Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, în coada clasamentului privind reciclarea

România este din nou pe un ultim loc în Uniunea Europeană, de această dată în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor municipale, care includ și gunoiul menajer. Un raport al Comisiei Europene demonstrează că state vecine, cum ar fi Bulgaria și Ungaria, au rezultate încurajatoare, câte 30 de procente fiecare.

Pe primele locuri în Uniunea Europeană erau Germania (circa 70%), Austria (60%) și Belgia (55%).

Concret, în cazul României, rata de reciclare a deșeurilor municipale este de aproximativ 4,5%, putându-se totuși vorbi de un progres evident față de anul 2004, când rata era de circa 1%. Datele sunt însă îngrijorătoare, pentru că normele europene obligă toate statele comunitare trebuie să atingă un procent de 50% la reciclarea deșeurilor municipale până în anul 2020.

Diferențele mari între ratele de reciclare ale diverselor țări europene indică faptul că există oportunități semnificative pentru sporirea reciclării în multe țări. Tehnologiile de reciclare, infrastructura și ratele de colectare mai bune ale deșeurilor ar putea reduce și mai mult presiunile asupra mediului și dependența Europei de importurile de resurse, inclusiv de unele materiale critice. Pe de altă parte, supracapacitatea din instalațiile de incinerare din unele țări reprezintă o provocare competitivă pentru reciclare, îngreunând ascensiunea gestionării deșeurilor în ierarhia acestora”, comentează Comisia Europeană în raport.

De asemenea, oficialii europeni din domeniul mediului susțin că gestionarea deșeurilor va trebui sa se schimbe în mod radical, pentru a elimina treptat și complet depozitarea deșeurilor reciclabile sau recuperabile.

”În pofida recentelor progrese în domeniul prevenirii și gestionării deșeurilor, generarea de deșeuri în Uniunea Europeană rămâne substanțială, iar performanțele legate de țintele de politici sunt mixte. Uniunea Europeană pare să progreseze în direcția obiectivului său pentru 2020, de a ajunge la o reducere a deșeurilor generate pe cap de locuitor. Însă gestionarea deșeurilor va trebui să se schimbe în mod radical pentru a elimina treptat și complet depozitarea deșeurilor reciclabile sau recuperabile. În mod similar, multe state membre ale Uniunii Europene vor trebui să facă eforturi remarcabile pentru a atinge ținta de reciclare de 50% pentru unele fluxuri de deșeuri municipale până în 202”, se mai arată în raportul Comisiei.

Deocamdată România este departe de aceste obiective impuse, spune la RFI Raul Pop, manager de proiecte al organizației neguvernamentale Ecoteca.

 
Ascultă interviul acordat RFI de Raul Pop.