
Justiţie
George Vulcănescu : procurorii anticorupţie pot profita de dezvăluirile Panama Papers
George Vulcănescu: Acum când știm că o șpagă modică se ridică în România la milioane de euro, cu aceste unități de măsură nu mai putem lucra la modul șocant. Milioane, zeci, sute de milioane de euro scoase din România nu mai miră pe nimeni. Nu ne mai miră nici de ce este atât de greu de ajuns la vinovați, de recuperat prejudiciile. Din păcate, sunt unii care pescuiesc în ape tulburi și încearcă să minimalizeze efectul luptei anticorupție, încearcă să îi facă scăpați pe cei care au vlăguit această țară, îndestulându-se și punându-se la adăpost, folosindu-se de un cadru legal.
Reporter: Suntem sistematic sub presiunea Statelor Unite şi a Uniunii Europene să combatem corupția. În condițiile în care cei mai mari corupți, care au adus cele mai mari prejudicii statului român și au transferat banii în astfel de offshor-uri perfect legale potrivit legislației internaționale, ce mai poți să îi pretinzi României? Să băgam niște oameni în pușcărie și să nu recuperăm niciun ban, într-un stat vlăguit de resurse?
G.V: Rămâne pedeapsa inițială. Problema este că în multe situații nici măcar nu au fost inițiate procedurile. Acum există măcar un fir pe care se poate merge în sens invers. Se cunosc averile dobândite, se cunosc sumele scoase din țară. Ar trebui mers pe filieră inversă și aflat de unde au pronit acele afaceri, cum au ajuns respectivii să se îmbogățească. Rămân alte variante de recuperare. Nu ai banii lichizi, dar există proprietăți, sunt acorduri internaționale. Mai sunt încă metode nefructificate în materie de recuperare a banilor furați.
Rep: Și s-ar impune refacerea unor dosare penale? În speță, vedem nume din dosarul RAFO, Alro. Ar trebui refăcute dosarele penale, aplicarea unor pedepse penale mai mari, din perspectiva aflării întregului adevăr privind banii deturnați?
G.V: Da. Până în acest moment, deși vorbim despre voalarea unor sume incredibile, culmea tupeului este că cei învinovățiți au invocat faptul că acele sume sunt prea mari. Acum vedem că sunt prea mici, nicidecum prea mari și nicidecum nereale. Mai mult decât atât, cunoaștem două aspecte. Fie cunoaștem dosare deschise pe sume infinit mai mici, fie dosare închise, judecate, pentru care s-au dat decizii ale instanței, nesemnificative ca impunere vinovatului față de prejudiciu, față de paguba creată.
Rep: Pentru procurorii anticorupție aceste dezvăluiri ar putea reprezenta un instrument pentru refacerea unor dosare de urmărire penală, răsturnări spectaculoase de situație și majorări de pedepse.
G.V: Din păcate, soluționării acestor cazuri li se opun exact cei care ar trebui să fluidizeze drumul dintre anchetă și rezultatul anchetei, drumul dintre probatoriu și decizia instanței. Mă refer la politicienii care obstrucționează în fel și chip actul de justiție în România.
Rep: Descoperim în urma unui astfel de scandal, precum este cel declanșat de Panama Papers, că este o adevărată caracatiță la nivel mondial, nu doar în România, care se folosește de toate mijloacele pentru a evita taxarea de orice fel, pentru a evita sancțiunile de orice fel, pentru a evita confiscări de averi. Știm foarte bine că la un moment dat, Uniunea Europeană a cerut ca legislația în ceea ce privește aceste paradisuri fiscale unde se pot face astfel de măgării, să se modifice, să se înăsprească. Au existat atunci obstacole la nivel politic. Acum, în al doisprezecele ceas, după ce vor ieși atâtea gunoaie la suprafață, se impune, la nivelul Uniunii Europene, Statelor Unite, G7, G8 ș.a.m.d., o nouă legislație în domeniul financiar, care să curețe toată această mizerie?
G.V: În mod evident, lucrurile sunt cunoscute. Chestiunile acestea au fost manipulate politic în sensul rezolvării sau al nerezolvării cazurilor grave. Unii s-au folosit de lipsa de cooperare dintre state, în privința modului licit în care au fost dobândite sumele despre care discutăm acum că au fost transferate. Partea cu transferul reprezintă, până la urmă, o parte legală, care nu s-a vrut a fi reglementată, supusă unor rigori. Dacă nu ar fi fost conflictele internaționale, chestiunea terorismului internațional, poate nici până în ziua de astăzi nu s-ar fi pus în discuție proveniența acestor sume, banii acumulați în offshor-uri din întreaga lume. Ce se poate face? În mod evident, s-a ajuns la un nivel (exagerat) al corupției. Toate sumele despre care discutăm în acest moment au, într-un fel sau altul, o legătură cu corupția din diferite state. Nivelul la care s-a ajuns deschide poarta unei discuții serioase și a soluționării acestei probleme, închiderea acestor portițe evazioniste.