Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DNA propune valoarea salariului minim pe economie pentru pragul la abuzul în serviciu

Majoritatea reprezentanților sistemului judiciar au propus impunerea unui prag valoric redus pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Ministrul Justiției a evitat să spună o concluzie pe această temă după cea de-a doua dezbatere.

S-a încheiat a doua dezbatere la Ministerul Justiției privind pragul la infracțiunea de abuz în serviciu.

Cei mai mulți reprezentanți ai sistemului judiciar – judecători sau procurori – au spus că susțin impunerea unui prag valoric redus, având în vedere decizia Curții Constituționale.

Trebuie stabilită o valoare mică a pragului pentru a nu încuraja încălcarea legii, au spus aceștia. DNA, de exemplu, își dorește ca valoarea să fie salariul minim pe economie.

Judecătorii și procurorii susțin că, pe lângă valoarea pragului, ar trebui stabilită și gravitatea faptei.

„Nu putem ignora deciziile Curţii Constituţionale. Infracţiunea de abuz în serviciu nu este singura din Codul Penal, iar alte infracţiuni nu sunt supuse pragului. Dar instituirea unui prag valoric ar aduce o predictibilitate. Anumite state pedepsesc abuzul în serviciu, altele nu, dar cele care o fac nu au prag. Eu cred că acest prag ar trebui stabilit pornit de la o sumă minimă, care să nu încurajeze încalcarea legii. Exista situaţii când răspunderea penală poate fi înlăturată dacă prejudiciul este sub o anumită sumă sau este reparat. Semantica acestei infracţiuni trebuie avută în vedere, să spunem ce înseamnă grav”, a declarat Ciprian Coadă, reprezentantul Asociaţiei Forumului Judecătorilor din România.

Judecătoarea Gabriela Baltag de la CSM a recunoscut că face parte din acei judecători care susțin un prag, față de majoritatea magistraților care nu sunt de acord. Aceasta susține o valoare mare, nu de un leu, cum și-ar dori societatea civilă.

Iar reprezentantul DNA, procurorul Marius Bulancea a declarat că valoarea care ar trebui avută în vederea este salariul minim pe economie.

„Cred că este evident ce vrea CCR şi CCR vrea introdus un prag. O lege care nu va impune un prag ar putea fi declarată neconstituţională. Dacă ar fi necesar un asemenea prag, noi vedem zi de zi infracţiuni de abuz în serviciu şi s-ar putea să fim organul care se întâlneşte cel mai des cu astfel de infracţiuni , cred că trebuie făcută o analiză de la ce prag magistraţii cred că infracţiunea este prea puţin gravă. Cred că o asemenea analiză ne-ar da valoarea de referinţă”, a mai declarat procurorul DNA.

La finalul dezbaterii, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că nu oferă pe loc o concluzie, dar este convins că se va ajunge la o înţelegere comună.

„Am purtat ambele discuţii cu ambele categorii. Nu dau nicio concluzie, dar aş spune că la dezbaterea cu dânşii (societatea civilă n.r.) vocea majoritară a spus că nu trebuie prag, dar aici se pare că majoritatea a fost în sensul celălalt. Noi ne-am întâlnit pentru a găsi un prag rezonabil. Citeam undeva că suedezii au un sentiment de mulţumire când îşi plătesc taxele şi impozitele. Eu sunt convins că ar trebui să avem acelaşi sentiment când vom ajunge la înţelegerea că legea este opera comună a celor care vor să participe la împărţirea ideillor şi opiniilor, care sunt diferite, dar ajung la o înţelegere”, a spus ministrul la finalul dezbaterii.

Prima dezbatere publică privind pragul a fost organizată săptămâna trecută cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri. Ei au cerut ori eliminarea pragului, ori o valoare minimă de un leu sau salariul mediu pe economie.