Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Georgiana Iorgulescu, CRJ : Evaluarea DNA și a Parchetului General, normală într-o democrație

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, luni, că "oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA”. El spune că ultimele evaluări ale Direcției și ale Parchetului Înaltei Curți de casație și Justiție sunt vechi și e nevoie de o nouă privire de ansamblu asupra activității celor două instituții.

”Susţinem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei, dar vă rog să reţineţi că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse şi condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârşirii faptelor de corupţie, urmând ca norma plenală să fie ultima soluţie", a explicat Tudorel Toader. El şi-a exprimat speranţa că evaluările de management vor arăta "că nu avem o justiţie selectivă" şi că se respectă cronologia soluţionării, în funcţie de cea a înregistrării cauzelor. ”Avem nevoie de o justiţie dreaptă, susţinem combaterea faptelor de corupţie, dar în acelaşi timp, ca ministru al Justiţiei, sunt obligat să nu văd numai partea pozitivă, faptul că mulţi inculpaţi sunt descoperiţi şi condamnaţi, trebuie să văd şi partea negativă. Din păcate, mulţi cetăţeni, români, sunt arestaţi, urmăriţi penal, timişi în judecată.  condamnaţi, ca ulterior să se constate că nu sunt vinovaţi, ceea ce e o tragedie şi e mai mult decât o pată neagră pentru justiţia din România", a mai declarat ministrul justiției.

La RFI, directorul executiv al CRJ spune că – într-adevăr – a trecut mult timp de la ultimele evaluări ale activității Parchetului General și DNA  și decizia ministrului de a sesiza Inspecția Judiciară a CSM este normală. Georgiana Iorgulescu precizează că în orice democrație instituțiile plătite din bani publici sunt supuse unor evaluări care să le ajute să își cunoască și plusurile și minusurile mai bine. De asemenea, directorul executiv al CRJ spune că astfel de evaluări vor elimina și suspiciunile și acuzațiile din spațiul public cum că unele dosare de corupție ar fi dictate politic. În fine, Georgiana Iorgulescu spune că evaluarea va fi făcută de procurori, după criterii clare și că, în principiu, sunt excluse imixtiunile politice deci nu există motive pentru temeri legate de corectitudinea ei. Mai mult în interviul audio cu Georgiana Iorgulescu…