Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi: Nu îmi dau nicio demisie. Nu există niciun conflict în DNA

Kovesi DNA propuneri Parlament.jpg

Laura Codruța Kovesi critică modificările propuse de Parlament la Codul de Procedură Penală (Foto: arhivă RFI)
Laura Codruța Kovesi critică modificările propuse de Parlament la Codul de Procedură Penală (Foto: arhivă RFI)

Laura Codruța Kovesi susține că în DNA nu există niciun conflict și nicio tensiune după scandalul privind înregistrările care au dus la deschiderea unui dosar penal, dar și la cererea de revocare a procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Iorga.

”Nu îmi dau nicio demisie, nu am motive” –  iată reacția procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, după înregistrările apărute în presă.

În plus, șefa Direcției Naționale Anticorupție a declarat că nu există niciun conflict și nicio tensiune în instituția pe care o conduce.

Precizările vin în contextul în care Laura Codruța Kovesi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din funcție a procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Iorga.

"Nu este vorba despre niciun conflict la DNA. Este o cerere prin care am solicitat un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori care lucrează în DNA. Nu pot detalia motivele în afara celor date vineri. Intrăm în procedură în CSM, iar ce am de spus voi spune în cadrul secţiei (...) Nu este vorba de nicio tensiune în DNA, activitatea se desfăşoară normal, sunt peste 160 de procurori în DNA", a declarat șefa DNA la intrarea în sediul CSM, unde se discută solicitarea de revocare a procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga.

Laura Codruța Kovesi a evitat să spună motivele pentru care a cerut plecarea celor doi. A fost întrebată de jurnaliști și despre testarea celor doi procurori cu detectorul de minciuni, însă șefa DNA a evitat să dea informații, precizând că este o anchetă în curs. 

"Nu pot discuta despre acest subiect, este o anchetă în curs. Procurorul de caz este independent şi îşi coordonează ancheta. Niciuna dintre activităţile dintr-un dosar nu se decid de alte persoane".

Cât privește ședințele în care șefa DNA le solicita explicații procurorilor, Laura Codruța Kovesi a făcut trimitere la regulamentul de funcționare a DNA.

”Cred că ar trebui să citiţi regulamentul de funcţionare a DNA să vedeţi ce atribuţii are procurorul şef şi din moment ce am această funcţie, trebuie să îmi exercit atribuţiile. Şi aceste atribuţii ţi le exerciţi discutând cu colegii, făcând şedinţe de lucru, controale, trimiţând mailuri, comunicând ordine scrise, dispoziţii, este o activitate normală, dar care de altfel va fi verificată de inspecţia judiciară".

"Motivele revocării le-am detaliat într-un referat scris pentru fiecare procuror, pe care l-am înaintat CSM. Toate aceste lămuriri sunt în referatul scris şi nu vi-l pot comunica. Vă asigur că din momentul în care am aflat că un angajat DNA nu şi-a îndeplinit atribuţiile în mod corespunzător, a încălcat legea sau regulamentul, imediat am dispus măsurile care se impun. La fel şi în acest caz", a mai declarat Kovesi.

Săptămâna trecută, DNA a explicat că procurorii Doru Țuluș și Mihaela Iorga nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a lucra în DNA.

De exemplu, Mihaelei Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Doru Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. 

La rândul lor, ambii procurori au sesizat Inspecția Judiciară acuzând presiuni din partea Laurei Codruța Kovesi.

Cei doi anchetatori susțin că șefa DNA s-ar implica direct și ar face presiuni în ancheta privind înregistrarea unei ședințe care a apărut în presă. Procurorii mai susțin că Laura Codruța Kovesi ar fi solicitat inclusiv teste cu detectorul de minciuni.