Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procuror DNA: Kovesi a cerut reținerea lui Udrea. Se impunea doar controlul judiciar

Procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat, marţi, la ieşirea de la CSM, unde a fost audiată la Secţia pentru procurori în cazul cererii de revocare formulate împotriva sa de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că tensiunea dintre ea şi procurorul şef a părut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări. Ea a dat exemplu un dosar în care Kovesi ar fi cerut ca Elena Udrea să fie reţinută, însă judecătoarea a impus doar măsura controlului judicar.

”Sincer, nici eu nu am înţeles exact ce îmi reproşează doamna procuror şef. (...) Vă pot da un exemplu - Elena Udrea. Mi-a dat Parlamentul aviz doar pentru reţinere, nu şi pentru arestare şi am ieşit şi am spus că atât timp cât nu avem aviz pentru arestare, nu se impune reţinerea, ar fi însemnat să facem un circ mediatic. Am luat măsura controlului judiciar pe cauţiune şi cred că a fost măsura corectă", a declarat Mihaela Moraru Iorga.

Întrebată dacă Kovesi i-a cerut acest lucru direct, procurorul a spus că şefa DNA nu cerea niciodată în mod direct, ci "intervenea prin procurorul şef adjunct".

Mihaela Moraru a mai vorbit despre un caz în care "presiunea" a fost de prelungire a măsurii de arest preventiv, deşi acest lucru nu se impunea.

"Am întocmit un referat prin care am adus la cunoştinţă că, din punctul meu de vedere, prelungirea nu se impune. Probele picaseră, martorii nu îşi mai menţionau declaraţiile, documentele apăreau, deşi anterior se menţionase că ele nu există. Am sesizat conducerea şi am spus că există o problemă cu cel care instrumentase ancheta înaintea mea. În final, presiunea a fost de prelungire a măsurii, am apreciat că este un rău mai mic", a explicat procurorul.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat marţi revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. Decizia a fost luată după audierea celor doi în şedinţă secretă.

Ţuluş a declarat la ieşirea de la DNA că nu el este cel care a făcut publice înregistrările cu şefa DNA, că aceasta nu l-a "iubit" niciodată şi că în ultimul an DNA a devenit o caricatură.

Kovesi: La DNA au fost peste 126 de verificări. Nu au fost constatate ilegalităţi

În condițiile verificărilor începute de Inspecția Judiciară la DNA, procurorul şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, a declarat, marţi, la ieşirea de la CSM, că aşteaptă controlul Inspecţiei Judiciare, precizând că la Direcţia Naţională Anticorupţie au fost făcute multe verificări pe probleme punctuale şi nu au fost constatate ilegalităţi.

"Am fost anunţaţi în mod oficial de efectuarea acestui control care vizează perioada 1 ianuarie 2016 şi până în prezent. Pot să vă spun că au fost peste 126 de verificări pe chestiuni punctuale solicitate sau efectuate de Inspecţia Judiciară şi opt controale tematice făcute la DNA. Nu s-au constatat ilegalităţi sau chestiuni de încălcare a legii. Noi aşteptăm acest control, sunt convinsă că toţi procurorii DNA au respectat legea", a declarat Kovesi, întrebată despre controlul Inspecţiei Judiciare solicitat la DNA de către ministrul Tudorel Toader.

Kovesi a făcut aceste declaraţii după şedinţa Secţiei pentru procurori a DNA, în care au fost audiaţi procurorii DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, după ce Kovesi a cerut revocarea acestora.