Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Final de scandal la DNA? Kovesi i-a revocat pe procurorii Țuluș și Iorga

kovesi.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Laura Codruta Kovesi

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a semnat revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA. Cei doi magistrați fuseseră audiaţi, marți, în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care avizase revocarea.

ACTUALIZARE: Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, miercuri, ca procurorii revocaţi la solicitarea Laurei Codruţa Kovesi din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, să se întoarcă la unităţile de parchet de la care provin, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău.

....................................................................................

Decizia de revocare a celor doi procurori a fost semnată miercuri, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai DNA.

Secţia pentru procurori a CSM avizase marţi revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. Decizia a fost luată după audierea celor în şedinţă secretă, la care au participat şi Laura Codruţa Kovesi şi procurorul general Augustin Lazăr.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive.

Procurorul Mihaela Moraru Iorga a reclamat că tensiunea dintre ea şi procurorul şef a părut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut ca Elena Udrea să fie reţinută, în condițiile în care s-ar fi impus doar măsura controlului judiciar. La rândul său, procurorul Doru Ţuluş a spus că Laura Kovesi nu l-a iubit niciodată, că "epurările din DNA se fac pe criterii subiective" şi că în ultimul an Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns o "caricatură".

Ce acuzații li se aduc procurorilor Țuluș și Iorga?

Direcţia Naţională Anticorupţie preciza, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi încetarea delegării celor doi procurori pe funcţii de şefi de serviciu în cadrul DNA.

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară, acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM, în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor. 

Scandalul în DNA a izbucnit după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnirea cu procurorii DNA.

Iorga va contesta revocarea

Procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat că va contesta această decizie, adăugând că nu ţine neapărat să iasă la pensie procuror, dar că a făcut un demers pe care l-a considerat ”legitim şi corect”. De asemenea, ea a spus că nu se aştepta să ca CSM să dea aviz privind revocarea sa şi a lui Doru Ţuluş.

”Ordinul (n.r. - de revocare de la DNA) are o cale legală pe care poate fi contestat şi voi urma calea legală”, a spus magistratul.

De asemenea, întrebată dacă va contesta ordinul de revocare şi în instanţă, ea a răspuns afirmativ: ”Este calea legală pe care trebuie să o urmăm”.

Iorga a mai declarat că a făcut un demers ”legitim şi corect” şi a adăugat că va respecta decizia CSM şi a Inspecţiei Judiciare, precizând că este momentul să acorde încredere acestor două instituţii.

”Nu m-am născut procuror şi nu ţin neapărat să ies la pensie procuror. Am făcut un demers pentru justiţie, un demers pe care l-am considerat legitim şi corect, iar de aici încolo mă voi supune dispoziţiilor”, a afirmat procurorul.