Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DNA confirmă parțial ancheta RISE Project: Dosar penal pentru corupție

DNA anunţă că ”o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Procurorii au dispus încă din luna februarie începerea urmăririi penale in rem, adică împotriva faptei, nu a persoanei, pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei.

"O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției", se arată într-un comunicat al DNA.

Direcția mai anunță că ”după începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia".

DNA mai spune că, raportat la actele procedurale efectuate în dosar, atunci când împrejurările vor permite, va fi în măsură să ofere detalii suplimentare.

Ancheta jurnalistică publicată joi seară De RISE Project pleacă de la o notă informativă atribuită Direcţiei Generale de Protecţie Internă. Documentul descrie o "reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţul Teleorman”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la Tel Drum”, companie care a derulat contracte importante cu statul.

Carmen Dan infirmă apartenența documentului cheie al anchetei RISE

Ministrul de Interne, Carmen Dan, susține că documentul secret prezentat de RISE Project, care îl incriminează pe Liviu Dragnea, nu s-ar fi scurs din cardul Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI).

Mai mult, ministrul spune că nu crede că președintele PSD ar avea legătură cu compania Tel Drum, al cărui acționariat ar fi deținut – susține RISE Project – de către Liviu Dragnea.

Ascultă:La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr spune că, dacă se confirmă informațiile, cazul este de competența DNA.

”Vă pot spune că există un ghid de relaţii cu media în care scrie foarte clar că anumite lucruri nu se comentează în anumite momente”, a precizat Lazăr.

Ascultă:De asemenea, întrebat dacă cele semnalate în ancheta Rise Project pot face obiectul unui dosar penal, Lazăr a răspuns: ”Dacă raportul este real, faptele ar fi de competenţa DNA, nu vă pot preciza dacă acest document este real sau nu”.

Ulterior, Lazăr a adăugat: ”Dacă nu cumva are (n.r.- DNA) un dosar în lucru”.