Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Cod roșu la DNA”: Manifestații anti-corupție în București și în țară

E ”Cod roșu la DNA”. Sau cel puțin asta au încercat să transmită duminică seară câteva sute de oameni care au manifestat de la Piața Victoriei până în fața sediului DNA, în semn de susținere față de această instituției și față de șefa ei, Laura Codruța Kovesi. Protestul intitulat "Apărarea justiţiei independente" - la care au luat parte aproximativ 400 de oameni - s-a încheiat în faţa DNA, la patru ore de la declanșarea sa în Piața Victoriei. Manifestaţia a fost convocată pe Facebook.

Protestatarii, care au dorit să susţină "independenţa justiţiei", s-au strâns în jurul orei 19.00 în Piaţa Victoriei. După ora 20.30 au plecat spre sediul DNA. Ei au avut pancarte cu mesaje precum "Justiţia e dreptul fiecăruia la sănătate morală", "Susţinem LCK" sau "Mustaţa de la Tel Drum, hai la DNA". În Piaţa Victoriei au apărut şi manechinele în costume de pușcăriași având chipurile lui Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Grindeanu și Ion Iliescu, pe care manifestanţii le-au luat pe traseul spre DNA.

În drum spre sediul instituției care s-a confundat practic cu justiția în ultimii ani, o parte a protestatarilor s-au aşezat pe jos, în mai multe intersecţii, scandând "Ruşine Carmen Dan" şi "Vrem o bandă", referindu-se la solicitarea adresată jandarmilor, în mai multe rânduri, de a-i lăsa să circule pe o bandă a bulevardului, şi nu doar pe trotuar.

De altfel, au avut loc altercaţii între jandarmi şi protestatari, cărora le-a fost împiedicat accesul pe carosabil. În apropierea sediului DNA, jandarmii au ridicat un bărbat, pe care l-au dus la Poliţie, pe motiv că devenise violent.

În Piaţa Universităţii, protestatarii au cântat imnul naţional. De asemenea, ei s-au oprit şi în faţa Primăriei Capitalei, unde au scandat "Demisia".

"Penalii din politică au declanşat atacul final pentru blocarea DNA. Atacul a fost declanşat luni de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sub pretextul unui nou control la DNA. Aceste demers este împotriva interesului public de continuare a operaţiunilor care combat corupţia şi afectează grav principiul independenţei Justiţiei", spun organizatorii, susţinând că nu vor accepta blocarea DNA.

Organizatorii protestului mai spun că are loc "un nou asalt asupra DNA, într-un context mai grav decât până acum pentru că politicienii penali au depăşit bariere importante". 

"Ieşim iar în stradă pentru a suţine independenţa Justiţiei, pentru a susţine DNA şi pentru a arăta mafioţilor că nu pot trece peste bariera rezistenţei oamenilor cinstiţi", au mai transmis organizatorii.

Protestul de duminică seară vine după cel de acum o săptămână, când câteva sute de persoane au protestat în Piaţa Victoriei, de unde au mers în marş până în Piaţa Constituţiei. Protestul "Împreună salvăm ţara de corupţi" a fost generat, conform organizatorilor, de "enorma dezamăgire" reprezentată de numirea noului prim-ministru, dar şi de mai multe decizii ale Curţii Constituţionale a României, precum decizia de constituţionalitate a desfiinţării noţiunii de conflict de interese pentru funcţionarii publici şi desfiinţarea infracţiunii de tentativă la abuz în serviciu.

Proteste anti-coruptie au avut loc aseara si la Timisoara, Cluj, Constanta si Oradea. Cateva zeci de protestatari s-au adunat in aceste orase, scandand scandat lozinci antiguvernamentale si de sustinere a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.