Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DNA extinde ancheta în cazul dezvăluirilor RISE Project

dna_ancheta_rise_project.jpg

Liviu Dragnea, vizat de dezvăluirile RISE Project (Sursa foto: site PSD)
Liviu Dragnea, vizat de dezvăluirile RISE Project (Sursa foto: site PSD)

Direcția Națională Anticorupție extinde ancheta privind dezvăluirile făcute de jurnaliştii de la RISE Project despre afacerile lui Liviu Dragnea. DNA anunţă că s-a sesizat din oficiu și cu alte aspecte referitoare la investigația amintită, existând indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției.

DNA precizează că a început urmărirea penală doar cu privire la faptă (in rem): “La data de 10 iulie 2017, procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conținute în investigația jurnalistică, publicată la data de 6 iulie 2017 (altele decât cele precizate în comunicatul nr. 690/VIII/3/7 iulie 2017), existând indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției. În acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (in rem). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”.

DNA a confirmat pe 7 iulie că are în lucru un dosar penal, in rem, pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției, în legătură cu o parte dintre dezvăluirile RISE Project. În cadrul anchetei, procurorii au solicitat relații de la autorități din Brazilia.

Pe 6 iulie, RISE Project a publicat un raport atribuit Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), intitulat “Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman”, care descrie o “rețea infracțională formată din persoane cu putere de decizie în județ”, prin care liderul PSD, Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi fraudat fonduri europene și guvernamentale. În documentul respectiv atribuit DGIPI, Liviu Dragnea este prezentat ca fiind “deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.

Potrivit jurnaliştilor de la RISE Project, firma respectivă ar fi fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat, iar timp de peste zece ani politicianul și-a atribuit prin licitații trucate majoritatea contractelor publice de asfaltare din județul Teleorman.