Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi, despre înregistrări: Nu sunt autentice, sunt prelucrate

kovesi.jpg

Fostul procuror șef al DNA Laura Codruța Kovesi ”detona” în 2014 dosarul EADS
Arhiva RFI

Șefa Direcției Naționale Anticorupție a precizat că unele dosare aflate în lucru ar putea fi în pericol, pentru că în ședința din care au apărut acele înregistrări s-ar fi discutat și despre ele.

Șefa DNA susține că ar fi prelucrate înregistrările apărute recent în spațiul public de la o ședință a sa cu procurorii anticorupție.

Laura Codruța Kovesi a declarat, într-un interviu pentru Ziare.com, că acele înregistrări nu ar respecta cronologia ședinței și că ar apărea inclusiv cuvinte pe care nu le folosește.

Este motivul pentru care o expertiză tehnică va fi făcută în cazul acestora.

Șefa Direcției Naționale Anticorupție a mai precizat că unele dosare aflate în lucru ar putea fi în pericol, pentru că în acea ședință  s-ar fi discutat și despre ele.

”Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt pasaje dintr-o discuţie pe care am avut-o în cadrul unei şedinţe de lucru desfăşurate în interiorul DNA. Ceea ce s-a prezentat la TV sunt pasaje prelucrate. Sunt anumite afirmaţii pe care nu le-am făcut. Ceea ce a apărut în spaţiul public nici măcar nu respectă cronologia şedinţei. Au fost amestecate fraze şi propoziţii dintr-o parte a şedinţei, cu fraze şi propoziţii din altă parte. Şi există expresii şi fraze pe care nu le-am folosit", a declarat Kovesi.

În plus, Laura Codruța Kovesi a adăugat că nu i s-ar fi impus nimănui să fie facă testul poligraf în cadrul dosarului privind modul în care acele înregistrări au ajuns în presă.

Șefa DNA a precizat că unii martori audiați în acest dosar au făcut testul la cererea lor, iar alți martori au refuzat să-l facă.

Procurorii Doru Țuluș și Mihaela Iorga Moraru, revocați recent din DNA la cererea Laurei Codruța Kovesi, au acuzat-o pe aceasta de abuz  după ce li s-ar fi cerut să facă acel test poligraf.

"Nu este adevărat, nu i s-a impus nimănui să facă testul poligraf. Tactica de anchetă o stabileşte procurorul de caz împreună cu ceilalţi anchetatori care lucrează în cauză. În acest dosar au fost făcute audieri ale unor martori. Nu doresc să comentez situaţii particulare, dar, în general, când un procuror consideră că pentru a elimina anumite piste sau pentru a verifica anumite elemente în anchetă e necesar un astfel de test, la finalul audierii persoanei o întreabă dacă doreşte să se supună unui astfel de test. După ce persoana îşi dă consimţământul, la câteva zile se trece la efectuarea testului. Înainte ca el să înceapă, persoana e întrebată din nou dacă doreşte sau nu să facă acest test. Sunt situaţii în care persoanele care îşi dau consimţământul iniţial, când li se propune testul, ulterior refuză să îl mai facă”, a mai declarat Kovesi.