Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inspecția Judiciară a început evaluarea DNA

Inspecţia judiciară a început luni controlul la DNA, solicitat de ministrul Justiției. Evaluarea privind activitatea managerială se încheie pe 11 august și, potrivit ministrului Tudorel Toader, ar urma să arate dacă se poate vorbi sau nu de o „justiție selectivă”. 

Ministrul Tudorel Toader a justificat controlul la DNA și Parchetul General inclusiv prin faptul că cele două instituții cheie nu au mai fost verificate de zece ani. O evaluare a managementului a fost insistent cerută și de către președintele PSD, Liviu Dragnea, care invoca același argument:
“(...) nu s-a mai făcut o evaluare de vreo zece ani a acestor instituţii.  (...) nu cred că este în regulă, pentru că până la urmă, dincolo de anumite persoane, care la un moment dat o să-şi termine mandatul, este important să vedem dacă instituţia funcţioneză în regulă, dacă mecanismele de acolo pot genera abuzuri sau au fost generate abuzuri şi cred că ăsta este unul dintre principalele obiective ale ministrului Justiţiei sau ar trebui să fie”, spunea Liviu Dragnea. 

Nu se poate intra peste independența și autoritatea procurorului în soluționarea unei cauze, a răspuns Tudoerl Toader. Dar...evaluarea managementului DNA ar trebui să lămurească dacă justiția din România e selectivă sau nu, completa ministrul Justiției:
În ecuație a intrat între timp și înregistrarea în care procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi vorbea despre dosare , sugerând chiar că ar trebui “să se ajungă la premier”, fără a fi nominalizată persoana în cauză. Laura Codruța Kovesi a anunțat deja, într-un interviu acordat ziare.com,  că înregistrarea a fost expertizată și că fragmentul audio nu ar fi authentic, ci realizat prin lipirea de cuvinte, propoziții și fraze. 
Imaginea DNA a fost afectată și de revocarea a doi procurori : Mihaela Iorga, pentru că nu ar fi înregistrat un denunț conform procedurilor și Doru Țuluș, pentru că ar fi soluționat dosare penale în care era implicată o persoană apropiată. Și pe acest fundal, Inspecția Judiciară ar urma să facă lumină, a transmis  ministrul Tudorel Toader: 
După verificări, Inspecția Judiciară va înainta secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii un raport, pe baza căruia se va face o analiză finală. 
Anterior, DNA a fost evaluată și de ministrul justiției, după ce CCR a constat existența unui conflict juridic între Direcție (care a anchetat modul de elaborare a celebrei Ordonanțe 13)  și Guvern. O revocare din funcție a șefei DNA nu ar fi fost oportună, concluziona Tudorel Toader.