Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Claudiu Crăciun la RFI: În Polonia asistăm la cea mai profundă criză a democraţiei din Europa

Iniţiativele Partidului Lege și Justiție susţinute în Parlamentul polonez de a  reforma sistemul judiciar a scos aseară în străzi zeci de mii de cetăţeni nemulţumiţi. Protestele din Polonia şi criticile din partea Uniunii Europene au rămas, însă fără consecinţe în acţiunile partea puterii de la Varşovia care îşi continuă traseul anti-democratic. Dacă nici în acest caz nu se sancţionează derapajele înseamnă că UE nu contează, este de părere politologul Claudiu Crăciun.

În fața palatului prezidențial din Varșovia, între 14.000 de manifestanți, potrivit poliției, și 50.000, potrivit primăriei, au cerut președintelui Andrzej Duda să opună veto reformei Curții Supreme, precum și altor două reforme care cresc controlul puterii executivului asupra sistemului judiciar. Potrivit adversarilor săi, reforma acordă ministrului justiției mijloacele de a influența activitatea Curții Supreme. 

"Noi apărăm democrația", "Tribunale libere" sau "Polonia liberă europeană", scandau manifestanții fluturând steagul polonez. După manifestație, protestatarii s-au îndreptat spre parlament.

Conservatorii aflați la guvernare în Polonia au sfidat, joi, Comisia Europeană prin adoptarea legii controversate privind reforma Curții Supreme poloneze. Legea a fost votată în camera inferioară a parlamentului polonez cu 235 de voturi pentru, 192 contra și 23 de abțineri.

Manifestații similare au avut loc în alte o sută de orașe și localități poloneze, relatează Agerpres.

Iniţiativele Partidului Lege și Justiție susţinute în Parlamentul polonez de a  reforma sistemul judiciar a scos joi seară în străzi zeci de mii de cetăţeni nemulţumiţi. Protestele din Polonia şi criticile din partea Uniunii Europene au rămas, însă fără consecinţe în acţiunile partea puterii de la Varşovia care îşi continuă traseul anti-democratic.

Dacă nici în acest caz nu se sancţionează derapajele înseamnă că UE nu contează, este de părere politologul Claudiu Crăciun. El a declarat pentru RFI că în Polonia asistăm la cea mai profundă criză a democraţiei din Europa de astăzi:

 
Interviu realizat de Claudia Zidaru cu politologul Claudiu Crăciun