Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tudorel Toader sesizează Inspecţia Judiciară în cazul lui Augustin Lazăr

Remaniere Tudorel Toader sesizare CCR.jpg

Conflict între Guvern şi preşedinte, pe tema remanierii (Sursa foto: pixabay.com)
Conflict între Guvern şi preşedinte, pe tema remanierii (Sursa foto: pixabay.com)

Un nou episod din conflictul dintre procurorul general şi comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009: ministrul Justiţiei sesizează miercuri Inspecţia Judiciară, după refuzul lui Augustin Lazăr de a colabora cu forul parlamentar.

Totul a plecat de la refuzul procurorului general de a pune la dispoziţia comisiei parlamentare de anchetă o copie a dosarului privind alegerile din 2009.

Acest lucru a provocat nemulţumirea preşedintei comisiei, Oana Florea, deputat PSD. Ea îi cere ministrului Justiţiei să “uzeze de autoritatea sa” pentru a “debloca situaţia gravă” apărută în urma acestui refuz.

Comisia precizează că Augustin Lazăr a refuzat solicitarea parlamentarilor, interpretând în mod eronat prevederi din Codul de Procedură Penală şi Constituţie, precum şi unele decizii ale Curţii Constituţionale.

Comisia îl acuză pe procurorul general că încalcă principiul cooperării loiale dintre instituţii, principiul loialităţii faţă de Constituţie, precum şi o serie de articole din legea fundamentală.

Prin urmare, comisia specială de anchetă i-a cerut lui Tudorel Toader să iniţieze “in extremis” un control privind modul în care Augustin Lazăr îşi îndeplineşte atribuţiile de procuror general.

Ministrul Justiţiei declară pentru Mediafax că e de presupus faptul că procurorul general îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu. El precizează că miercuri va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu acest refuz.

De partea sa, Augustin Lazăr spune că instituţia pe care o conduce respectă Constituţia şi legile ţării. El mai afirmă că în calitate de procuror general nu vrea să polemizeze cu nimeni şi nici să comenteze acţiunile altora.

Amintim, în paralel cu ancheta comisiei speciale a Parlamentului, Parchetul instanţei supreme a desfăşurat propria investigaţie privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Ulterior, procurorii au închis dosarul, ajungând la concluzia că nu există indicii că legea ar fi fost încălcată.