Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legile justiției: DNA, DIICOT și PG nu au primit proiectul. Ministrul Toader a intrat în concediu

tudorel_toader.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Tudorel Toader

La o zi după ce a prezentat o serie de modificări la trei lei ale justiției, ministrul Tudorel Toader a intrat în concediu. Proiectul nu a fost publicat nici pe site-ul instituției și nici nu a fost trimis instituțiilor judiciare.

ACTUALIZARE: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a infirmat informația că ar fi în concediu. Joi dimineață a mers într-o vizită neanunțată la Judecătoria Urziceni. De altfel, până marți ar urma să facă mai multe vizite inopinate la instanțe și la penitenciare, potrivit news.ro.

Între timp, Uniunea Națională a Judecătorilor și Asociația Magistraților îi cer ministrului să publice cât mai repede proiectele de modificare a legilor justiției.


Parchetul General, DNA și DIICOT nu au primit nici până la această oră propunerile de modificare a legilor justiției, care au provocat critici dure din partea instituțiilor judiciare și din partea președintelui Iohannis.

Pachetul de legi nu a fost publicat nici măcar pe site-ul Ministerului Justișiei până la ora 11.

Nici ministrul Tudorel Toader nu a venit la serviciu astăzi, la o zi după anunțarea modificărilor. Acesta ar fi intrat în concediu până săptămâna viitoare.

Ministrul justiției a prezentat ieri o serie de modificări la 3 legi ale justiției într-o declarație de presă care a durat mai bine de o oră, cu precizarea că în aceeași zi va fi publicat pe site. Declarațiile sale au stârnit o serie de critici dure.

Președintele Iohannis a vorbit de un atac la statul de drept și asupra luptei anticorupție. Și Parchetul General a tras un semnal de alarmă, anunțând că aceste schimbări vor bulversa sistemul judiciar. Instituția s-a arătat nemulțumită că procurorii nu au fost consultați în acest sens. Parchetul General precizase că ar urma să exprime un punct de vedere amplu în momentul în care va primi proiectul.

Nici DNA și nici DIICOT nu au primit documentul până astăzi la ora 11. În plus, nu a fost publicat nici pe site-ul Ministerului Justiței, iar ministrul Tudorel Toader a intrat în concediu de azi până marțea viitoare, spun surse citate de news.ro.

De precizat că ieri seară, după criticile apărute pe marginea proiectului, premierul Tudose l-a convocat pe ministrul Toader la Guvern pentru discuții. Tot aseară, câteva sute de oameni au protestat în Piața Victoriei în fața Guvernului, cerând, între altele, demisia ministrului.

Modificările anunțate vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi legea Consiliului Superior al Magistraturii.      

Acestea vizează, între altele, majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor, dar și mutarea Inspecției Judiciare de la CSM în subordinea Ministerului Justiției.