Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DNA: Trecerea IJ în subordinea ministrului Justiției va afecta grav independența procurorilor

Având în vedere situația de incertitudine creată după modificările anunțate de ministrul Justiției, DNA a decis să-i convoace pe procurori într-o ședință pe 31 august. Aceștia sunt așteptați să-și spună părerile despre schimbările anunțate, dar și despre modul în care le va fi influențată activitatea pe care o desfășoară în cadrul DNA.

Direcția Națională Anticorupție reacționează dur față de modificările propuse de ministrul Toader la legile justiției.

Între altele, DNA afirmă că trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politc, va afecta grav independența procurilor, dar și activitatea lor.

Instituția a decis să convoace Adunarea Generală pe 31 august.

Având în vedere situația de incertitudine creată după modificările anunțate de ministrul Justiției, DNA a decis să-i convoace pe procurori într-o ședință la sfârșitul lunii.

Aceștia sunt așteptați să-și spună părerile despre schimbările anunțate, dar și despre modul în care le va fi influențată activitatea pe care o desfășoară în cadrul DNA.

Tot DNA a trimis și o scrisoare deschisă către ministrul Justiției, CSM, procurorului General și președintei Instanței Supreme în care precizează că nu a primit niciun proiect de la Minister pentru a-l analiza și că instituția nu a fost consultată în niciun fel.

La o primă evaluare, DNA critică trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic.

”Este o modificare de natură să afecteze grav independența procurorilor în exercitarea activității lor, în raport de factorul politic” se arată în comunicat.

Este criticată și intenția ministrului de a crea o direcție separată în Parchetul General care să-i ancheteze pe magistrații suspectați de corupție. Până acum aceștia erau cercetați de DNA, iar o astfel de modificare ar restrânge aria de competență a direcției.

DNA menționează și unele date: în ultimii 12 ani au fost condamnați definitiv 88 de magistrați (44 procurori și 43 de judecători și un magistrat asistent), majoritatea pentru infracțiuni de luare de mită și trafic de influență. DNA nu este de acord nici cu faptul că un procuror-șef poate infirma soluțiile adoptate de un procuror într-un dosar. Va fi afectată independența celui din urmă, mai spune Instituția.