Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tudorel Toader: Forma finală a legilor justiției, doar după consultări cu întreaga societate

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut, vineri dimineaţă, o conferinţă de presă în care a anunțat că nu va da forma finală şi nu va trimite mai departe proiectul privind legile justiţiei până când nu va avea toate punctele de vedere, exprimate pe fiecare propunere, din partea întregii societăți, potrivit news.ro.

El a spus că ar fi putut să trimită propunerile către  CSM, fără ca societatea să ştie şi să se trezească în faţa faptului împlinit, "aşa cum este tehnica". "Eu am preferat să deschid dezbaterea publică", a subliniat ministrul.

"Am pus în discuţie publică, aştept reacţii, dăm forma finală (...) Voi trimite proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei doar după ce se va exprima toată lumea, toată societatea, toate organizaţiile profesionale şi după ce se vor exprima puncte de vedere privind toate problemele pe care le-am enunţat miercuri. De ce voi face acest lucru? Pentru că legile justiţiei ne interesează şi ne vizează pe fiecare dintre noi pentru că legile justiţiei au ca fundament, ca obiectiv, una dintre puterile statului, cea judecătorească, în ansamblul ei", a declarat Toader.

El a ținut să sublinieze că nu este în concediu, așa cum majoritatea mass-mediei anunțase ieri, şi că luările de poziţie de până acum privind modificarea celor trei legi ale justiţiei "s-au focusat doar pe două-trei măsuri".

Tudorel Toader a reamintit că nu este înregimentat politic, ci doar face parte dintr-un partid politic şi că nu are niciun interes prin promovarea acestor modificări.

Ministrul a prezentat, miercuri, proiectul de lege privind legile justiţiei, cu propuneri de modificări semnificative care vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Propunerile au fost aspru criticate, inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat că modificările reprezintă "un atac asupra statului de drept" şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate ele vor "anula" eforturile României din ultimii 10 ani.