Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătorul Horaţius Dumbravă: Tudorel Toader să respecte legea transparenţei decizionale

judecator_horatius_dumbrava_tudorel_toader_transparenta_decizionala.jpg

Controverse privind legile justiţiei (Sursa foto: www.pixabay.com)
Controverse privind legile justiţiei (Sursa foto: www.pixabay.com)

Ministrul Justiţiei nu a dat dovadă de o transparenţă firească. O spune la RFI judecătorul Horaţius Dumbravă, după noile precizări ale lui Tudorel Toader. Acesta a anunţat vineri dimineaţă că nu va da forma finală şi nu va trimite mai departe proiectul privind legile justiţiei, până când nu va avea toate punctele de vedere exprimate pe fiecare propunere.

Horaţius Dumbravă cere publicarea proiectului pe site-ul Ministerului Justiţiei: “Nici până astăzi noi nu ştim ce conţin acele proiecte de lege, acele modificări. Prezentarea pe care a făcut-o domnia sa alaltăieri nu spune mai nimic, adică nu ne putem poziţiona critic pozitiv sau negativ. Ce mi se pare mie totuşi criticabil la adresa domniei sale e că nici astăzi nu conştientizează faptul că acele proiecte de lege nu sunt doar pentru magistraţi, pentru că domnia sa se raportează doar la magistraţi, ci pentru întregul public, pentru întreaga societate. Acele proiecte de legi trebuiau publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei”.

“Îi atrag atenţia domnului ministru că există o lege a transparenţei decizionale, o lege din 2003 numărul 52, care spune foarte clar că toţi cetăţenii României pot participa la luarea deciziilor în ce priveşte adoptarea unui act normativ”, precizează magistratul.

În opinia lui Horaţius Dumbravă, “ministrul Justiţiei nu a dat dovadă de o transparenţă firească. Eu nu vreau să fiu critic la adresa domniei sale. Probabil că nu are consilieri în măsură, care să-i spună cum trebuie să facă. Trecând peste acest lucru, ce reacţii să culeagă din spaţiul public, dacă acele proiecte de legi nu sunt publicate? Ele trebuie publicate, pentru că articolele de lege, orice jurist ştie, se interpretează unele prin altele”.