Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și alți membri ai conducerii, reținuți de DNA

cnas.jpg

Image source: 
Facebook / CNAS

Procurorii DNA au reţinut vineri 14 persoane în dosarul decontărilor de servicii medicale la domiciliu, printre cei reţinuţi numărându-se şeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate  (CNAS) Marian Burcea şi alţi membri ai conducerii instituției, actualul şef al Casei de Asigurări a municipiului București  (CASMB) Ovidiu Munteanu, dar şi fostul şef Lucian Bara, reprezentanţi ai unor societăţi prestatoare de servicii în domeniul medical, precum şi o avocată din Baroul Bucureşti, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. 

UPDATE:  Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului șef al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Marian Burcea, inculpat în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale al domiciliu. Aceeași decizie a fost luată și pentru alte 12 persoane implicate in dosar, într-un singur caz fiind stabilit arest la domiciliu.

Premierul Mihai Tudose l-a demis din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe Marian Burcea, în locul căruia a fost numit preşedinte interimar Răzvan Teohari Vulcănescu, care a deţinut funcţia de vicepreşedinte, precizează news.ro.

Cei 14 inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore și vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă, la Curtea de Apel Bucureşti.

Marian Burcea este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei în exerciţiul funcţiei de conducere în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

”Concret, în perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infracţional organizat prin care, sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul CSAMB, sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, pentru evitarea depistării fraudelor, ”se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”.