Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul SUA, "discuţie fructuoasă şi completă" cu Tudorel Toader despre Justiție

toader_klemm.png

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm
Sursa imaginii: 
www.just.ro

Întâlnire importantă, marți, la Ministerul Justiției. Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a fost primit de ministrul Tudorel Toader cu care a discutat despre modificarea legilor Justiției. Anterior, Ambasada SUA a avut o poziție critică la adresa măsurilor avute în vedere de Guvern. Puncte de vedere asemănătoare au fost exprimate și de ambasada Germaniei și de preprezentanța Comisie Europene la București.

La finalul discuțiilor de marți, care au durat aproximativ două ore, șeful diplomației americane la București a făcut scurte declarații. A fost o "discuţie fructuoasă şi completă", a calificat oficialul american întrunirea cu ministrul român al Justiției.

"Abia aştept să lucrez mai departe cu ministrul şi cu Guvernul", a mai declarat ambasadorul, precizând că în cursul acestei zile va fi transmisă o declaraţie comună legată de întâlnirea cu ministrul Toader.

Anterior, Ambasada SUA a reacționat la anunțul lui Tudorel Toader privind modificarea legilor Justiției. În 29 august, reprezentanța diplomatică a Washingtonului anunța că Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Ambasada îi îndemna atunci pe toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale.

La scurt timp, au venit și poziții asemănătoare din partea Ambasadei Germaniei și a Reprezentanței CE la București. Ambele avertizau că propunerile de modificare a legislaţiei ar putea afecta independenţa justiţiei. Șefa Reprezentanței Comisiei, Angela Cristea, spunea chiar că următorul raport MCV pe Justiție ar putea fi influențat de eventuala modificare a legilor Justiției.

Pe de altă parte, ministrul Tudorel Toader a arătat, luni, în cadrul unei emisiuni televizate, că se aşteaptă ca diplomatul american să-şi motiveze îngrijorarea privind numirea procurorilor şefi din România, tocmai având în vedere că nu a propus modelul american, în care procurorul general este propus de Senatul SUA.

Precizarea lui Tudorel Toader este parțial adevărată: în SUA, Senatul are un rol în numirea și activitatea procurorului general, dar acesta este de fapt numit de președintele țării, primind ulterior un aviz de la Senat.

Cele mai importante modificări propuse de Min. Justiției

Ministrul Justiției propune ca procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum.

O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.

Totodată, soluţiile adoptate de procurori ar putea fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificărilor anunţate. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.               

Potrivit aceloraşi propuneri, Inspecţia judiciară a CSM ar urma să treacă la Ministerul Justiţiei.

Propunerile lui Tudorel Toader au provocat critici din partea societății civile, a Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care consideră că ele reprezintă "un atac asupra statului de drept" şi asupra luptei anticorupţie. De asmenea, proteste au avur loc în București și în alte orașe ale țării împotriva modificărilor avute în vedere de Guvern.