Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Judecătorul Cristi Danileț: Procesul Dragnea nu se reia de la zero

dragnea.jpg

Image source: 
https://www.facebook.com/pg/liviudragnea.ro

Procesul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcția de Asistență Socială Teleorman va fi reluat, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Este pusă în discuție din oficiu reluarea întregii cercetări judecătorești, deoarece o judecătoare din completul de trei a ieșit la pensie. 
Nu este vorba de o începerea de la zero a procesului, explică, la RFI, judecătorul Cristi Danileț. 

La următorul termen, fixat pentru 3 octombrie, probele și înscrisurile vor rămâne la dosar. Singura noutate ar putea fi reaudierea unor martori cheie, spune  judecătorul. Termenul corect este, în acest caz, readministrare și nicidecum reluare. Nu în ultimul rând, atrage atenția Cristi Danileț, România este este printre puținele state europene unde un judecător poate ieși la pensie pe parcursul unor procese:

C.D.: Trebuie analizat ce anume s-a făcut până în momentul în care a plecat judecătorul.  Dacă s-au administrat probe care sunt esențiale și aici vorbesc de declarații de martori în general și declarații de părți atunci avocații sunt în drept să solicite reluarea procesului pentru ca și judecătorul nou să ia la cunoștință în mod nemijlocit de acele probe.    

Rep.: Procesul se reia de la zero sau nu?

C.D.: Nu, merge mai departe. Sunt unele probe de exemplu care s-au depus la dosar...Nu înseamnă că se mai reia nimic. Ci doar audierea martorilor considerați esențiali. Decizia cu privire la reaudierea lor se ia imediat ce se constituie noul complet. Dar doar dacă părțile invocă acest lucru. (...)  Singurul care este suveran în a decide readministrarea unor probe, că ăsta este termenul, nu reluarea procesului, este însuți completul. Toți trebuie să ia decizia (...)

România este una dintre puținele țări din Europa în care se permite unui judecător să plece în cursul soluționării unor dosare. (...) Asta este o chestiune care ar fi trebui să figureze în proiectul de modificare a legilor justiției. 

 

 
Ascultă AICI interviul integral: