Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fost șef DIICOT, la RFI: Procurorii DNA cercetați în cazul OUG 13 nu pot fi incriminați, dacă au urmărit fapte penale

Fostul vicepreședinte al CSM Gheorghe Muscalu declară, într-un interviu acordat RFI, că lucrurile nu sunt deloc clare în cazul celor trei procurori DNA cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară (IJ) pentru modul în care au instrumentat dosarul penal privind elaborarea controversatei OUG 13. Muscalu, fost procuror șef al DIICOT, e de părere că cei trei magistrați nu au procedat greșit deschizând dosarul penal, dacă denunțul de la care a plecat cazul vorbea despre presupuse fapte penale în legatură cu elaborarea OUG 13.

În  premieră pentru justiția din România, trei procurori ai DNA vor fi cercetați disciplinar. Inspecția Judiciară consideră cei cei trei magistrați și-au depășit atribuțiile atunci când au anchetat modul de adoptare a controversatei ordonanțe 13, cea care a generat protestele masive din iarna trecută. Ei sunt acuzaţi de "exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, cu efectul imediat de încălcare gravă a principiului separaţiei puterilor în stat. Mai exact, Inspecția Judiciară susține că, în concordanță cu decizia Curții Constituționale, procurorii DNA nu puteau deschide dosar penal privind procedura de elaborare a unei legi, atribuție care revine exclusiv Parlamentului sau Guvernului.

În acest context, fostul vicepreședinte al CSM și fost procuror șef al DIICOT, Gheorghe Muscalu, atrage atenția, într-un interviu acordat RFI, că decizia CCR invocată de Inspecția Judiciară a fost ulterioară deschiderii dosarului penal pe ordonanța 13.

În plus, ”devine foarte important conținutul denunțului de la care a plecat ancheta deschisă de cei trei procurori DNA pe ordonanța 13”, spune Gheorghe Muscalu. ”Procurorul a fost învestit cu o cauză, cu un dosar penal, ca urmare a unei sesizari sau a unui denunț. Potrivit codului de procedură penală, înregistrându-se dosarul penal pe denunțul respectiv, urmărirea penală se începe pe faptă, adică in rem. Lucrurile cuprinse în denunț trebuiau verificate. Dacă în denunțul respectiv s-au făcut referiri la un eventual trafic de influență? Aici DNA-ul e competent”, mai afirmă fostul procuror.Cazul merge acum la secția de procurori a CSM, care va decide dacă îi sancționează sau nu pe cei trei procurori. De altfel, secția a anunțat, joi, că va lua în discuţie acest caz pe 25 octombrie.

Fostul procuror șef al DIICOT, Gheorghe Muscalu, se referă și la sancțiunile pe care le-ar putea primi cei trei procurori: ”Sancțiunile care se aplică pot porni de la un avertisment până la excluderea din Magistratură în funcție de faptă, persoană și conduită”.Ascultă interviul integral acordat RFI de fostul vicepreședinte al CSM și fost procuror șef al DIICOT, Gheorghe Muscalu:

Fostul vicepreședinte al CSM Gheorghe Muscalu, despre cercetarea celor trei procurori DNA
775