Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Judecătorii vor pedepse cu închisoarea pentru ofițerii de informații care încearcă racolarea magistraților

Judecătorii cer ca racolarea sau tentativa de racolare a magistraților de către serviciile de informații să fie pedepsită cu închisoarea. Solicitarea a fost înaintată către Consiliul Superior al Magistraturii de către Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR).

Potrivit UNJR, serviciilor de informații le este interzis să racoleze magistrați drept colaboratori ai serviciilor de informații. Încălcarea acestei interdicții este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Mai mult, judecătorii propun ca "în cazul în care infracțiunea (de racolare a unui judecător, procuror sau personal auxiliar) este comisă de un ofițer cu funcții de conducere, limitele pedepsei să se majoreze cu jumătate''.

De asemenea, "tentativa (de racolare a unui magistrat) se pedepsește".

Uniunea mai dorește ca viitoarea prevedere să arate că, dat fiind că serviciile de informații sunt structuri piramidale, fapta superiorului la instigarea căruia se racolează sau încearcă să se racoleze un magistrat este mai gravă ca și cea a lucrătorului din serviciu, motiv pentru care trebuie pedepsită pe măsură.