Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Augustin Lazăr: Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei

augustin_lazar_procuror.jpg

Augustin Lazăr are o vechime în funcția de procuror de 34 de ani
Augustin Lazăr are o vechime în funcția de procuror de 34 de ani
Image source: 
RFI

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susține că în prezent există un impas al Inspecției Judiciare

Declarația procurorului general a fost făcută în contextul apariției în spațiul public a unei înregistrări despre presupuse presiuni care ar fi fost exercitate de către procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, asupra unui procuror inspector.

"Am putea spune că, din păcate, e un impas al Inspecției Judiciare, care se află într-o situație fără precedent și care trebuie analizată de către CSM, urmând ca să se aprecieze care ar fi măsurile manageriale cele potrivite de ieșire din acest impas. Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei", a declarat Augustin Lazăr, joi, înainte de ședința CSM.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se sesizeze în vederea apărării independenţei sistemului judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică

"Doamna inspector Focică s-a prezentat la Parchetul General şi a anunţat că va depune o plângere penală împotriva persoanelor care au supravegheat-o şi care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca şantaj, culegere de date şi comunicarea lor publică. După care dânsa a şi depus o plângere şi a plecat. Este important să ştiţi acest aspect. A fost înregistrat un dosar penal. A fost în audienţă", a declarat, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al României, Augustin Lazăr, potrivit mediafax.

Cazul care a stârnit această investigație pornește de la publicarea unei înregistrări ambientale cu un dialog purtat între procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA.

Din spusele doamnei Mihaela Focică, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în cazul care îi era desemant şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog, reiese şi că procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.